Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De personer som inte kunnat arbeta hemifrån, däribland de yrkesgrupper som så vackert hyllas som samhällets hjältar, drabbas skriver insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT
De personer som inte kunnat arbeta hemifrån, däribland de yrkesgrupper som så vackert hyllas som samhällets hjältar, drabbas skriver insändarskribenten. Bild: Martina Holmberg / TT

Pandemin borde ge rätt till avdrag för bilresor till och från jobbet

Samma gamla regler med en tidsvinst på två timmar gäller.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Inför deklarationen för Covid året 2020:

"Du som har åkt bil till jobbet

Du som har följt rekommendationerna om att undvika kollektivtrafiken och därför har tagit bilen till jobbet, måste regelbundet ha gjort en tidsvinst på två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt för att få göra avdrag för bilresorna". (citat från Skatteverkets utskick om deklarationen)

Ja ni såg rätt ingen förändring över huvud taget , är det ens möjligt att i storstadsområdena – när köerna är flera mil långa att regelbundet vinna två timmar per dag – det står visst still både här och där. När kollektivtrafikens ansvariga långt in i pandemin svarade med att dra ner turtätheten för att det blev för glest med resenärer ! Vilken märklig ekvation men någonstans måste de väl dra in några korvören till statskassan. För i politikerverkstaden har nissarna under det gångna året varit lika glada som Tomten när de snickrat ihop och delat ut krispaket till verksamheter som gått som tåget. Nu behöver man något att täppa till läckaget med – Kanske tänker Tomten och hans nissar att man likt Bosse Bildoktorn kan hälla Ingefäran i kylsystemet i stället för i smeten (med risk för att pepparkakans effekt uteblir)? Allt för att maskineriet ska tuffa på fram till nästa val där det åter kommer slängas ut dunster av varierad kulör i ögonen på småfolket. Eller räknar de helt kallt med att få av oss kommer reagera över att reglerna för arbetsresor är oförändrade under ett år där inget varit som det ska.

Att detta i stor utsträckning kommer drabba de personer som inte kunnat arbeta hemifrån, däribland de yrkesgrupper som så vackert hyllas som samhällets hjältar kan ju verka lite trist. Men då jag upptäcker att hemmaarbetaren inte får dra av för vare sig kaffe, bredband eller möbler till sitt hemmakontor känner jag mig i alla fall nöjd med att det fortfarande existerar någon form av rättvisa .

Så tusen tack för att ni kära hårt arbetande medborgare tagit ert ansvar, håll i och håll ut, fortsätt med att visa hänsyn. När Volvo lanserar en ny intelligent modell kan ni med all rätt vara stolta över att era skattepengar bidrog till utvecklingen.

Åsa Tufvesson