Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inte alla har råd med en skidresa på sportlovet. Bild: Brennan Linsley
Inte alla har råd med en skidresa på sportlovet. Bild: Brennan Linsley

På sportlovet syns klasskillnaderna

En tredjedel av alla inom arbetaryrken har inte gjort något semesterresa.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är härligt med sportlov, men samtidigt är loven ett av många tillfällen då klasskillnaderna märks som mest. En tredjedel av alla inom arbetaryrken har inte gjort något semesterresa eller haft tillgång till fritidshus eller husvagn. Som jämförelse så är motsvarande siffra för tjänstemän 12 procent bland männen och 17 procent bland kvinnorna.

För många barn till föräldrar som arbetar inom låglöneyrken innebär det att man får stanna kvar hemma medan många av klasskamraterna åker bort på lovet.

LO vill öka jämlikheten så att även barn till arbetare får samma möjligheter till ett spännande lov! För att öka jämlikheten måste både lönerna öka och rätt till heltid med schyssta villkor införas. Idag arbetar stora grupper inom till exempel vård och handel på ofrivillig deltid som dels leder till lägre lön men också till svårigheter att planera sitt liv eftersom man hela tiden måste stå till arbetsgivarens förfogande.

Det finns också flera skatteundantag som gynnar höginkomsttagare som måste bort. Då kan vi få ett skattesystem som är rättvist och som inte beskattar arbetare hårdare än höginkomsttagare.

LO vill att Sverige ska bli mer jämlikt. Då behöver både regeringen agera för att öka jämlikheten och arbetsmarknaden utvecklas för att bli mer jämlik. En topp-vd tjänar idag lika mycket som 76 arbetarkvinnor. För att utjämna det behövs både ett mer rättvist skattesystem och rejäla löneökningar för de som tjänar minst.

Emelie Lindqvist

ordförande för LO-facken i Falkenberg

Helen Ung Lee

ordförande för LO-facken i Varberg/Kungsbacka

Magnus Johansson

ordförande för LO-facken Laholm

Pierre Ericsson

ordförande för LO-facken Halmstad

Tommy Andersson

ordförande LO-facken Hylte