Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Jag har i år gjort härliga tågresor både till Sicilien och nordligaste Ryssland, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm, Kallestad
Jag har i år gjort härliga tågresor både till Sicilien och nordligaste Ryssland, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm, Kallestad

På det hela taget är jag faktiskt ganska duktig

Cyklar till jobbet, har inte flugit på flera år.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Klimatångest?"

Signaturen ”me” tycker att lösningen på min klimatångest är enkel: jag ska börja cykla. Men det gör jag ju redan! Jag cyklar till jobbet varje dag. Jag försöker att inte köra min VW Caddy (som går på gas) i onödan. Jag har inte flugit på flera år. På det hela taget är jag faktiskt ganska duktig. Men det räcker inte.

Den första av två utmaningar för alla som oroar sig för det överhängande klimathotet är att upprätthålla en hög livskvalitet. För min del går det ganska bra. Jag har i år gjort härliga tågresor både till Sicilien och nordligaste Ryssland. I somras var jag också på en fin bilsemester i Sverige. Någon gång tog jag en tur omkring Varberg i min gamla engelska sportbil, inköpt 1976.

Den andra utmaningen är att sprida budskapet om klimathot och miljöförstöring. För det dystra är ju att det går åt fel håll, trots allt fler vetenskapligt underbyggda larmrapporter! Politiker, näringsliv och medmänniskor behöver engageras, ställas till svars. Varför sålde Vattenfall sitt tyska brunkol? Varför fortsätter Region Halland att köpa flygresor Halmstad-Stockholm? Varför ökar försäljningen av fossildrivna SUV-bilar kraftigt? Varför säljs det så mycket dåliga produkter? Hallå?

Att skriva insändare i HN är för min del ett sätt att jobba med utmaning nummer två, att sprida budskapet. Det var därför jag skrev och erbjöd bildekaler. Varför ska det inte vara varningstext på fossildrivna bilar om det är det på cigarettpaket? För kommande generationers hälsa och livskvalitet är dagens fossildrivna bilar ett betydligt större hot än tobak.

Till sist: Insikten att jag faktiskt är ganska duktig fick jag genom att googla på ”klimatkollen” och göra ett test. Jag är mycket bättre än genomsnittssvensken när det gäller CO2-utsläpp, ligger strax under globalsnittet. Det tråkiga är att det inte räcker, för till och med globalsnittet är alldeles för högt. Alltså får jag försöka bli ännu bättre. Jag rekommenderar alla att gå in på ”klimatkollen” och testa sig. Det är både tankeväckande och bra.

Anders Källgård

Varberg