Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Väntan blev lång på Kungsbacka station när tåget inte kunde gå längre och ersättningsbussar lovades. Bild: Lisa Brunzell

Oviss väntan när olyckan gjorde att buss byttes mot tåg

Ingen vet var vi ska vänta. Ingen vet hur länge. Vi spejar efter ersättningsbussarna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag förstår mycket väl att man som tågresenär får finna sig i att tåget byts ut mot buss om något oförutsett inträffar. Men det jag inte förstår är att det tycks vara en oväntad situation för tågets personal.

I söndags kväll inträffade att ett antal kor blev påkörda av ett tåg söder om Kungsbacka. Tågtrafiken fick därför ställas in. Som tågresenär fick vi veta att vi skulle ”gå av och invänta ersättningsbussar”. Alla passagerare stiger lydigt av med sitt pick och pack på Kungsbacka station. Vi har åkt från Göteborg 18.40 och klockan är nu cirka 19.

Vi ställer oss längs stationsväggen och väntar på bussarna. Det blåser en kall nordlig vind som sveper runt passagerarna. Ingen vet var vi ska vänta. Ingen vet hur länge. Vi spejar efter ersättningsbussarna och väntar växelvis i stationens väntsal för att värma oss. Mobilerna används flitigt. Jag får sällskap av tre tonårsflickor som också ska till Falkenberg. De har i sin tur kontakt med sina föräldrar som försöker få information om hur vi ska kunna åka vidare.

Det finns ingen tågpersonal som ger oss information om när bussarna ska komma. Inga skyltar. Tiden går. Plötsligt dyker det upp en långfärdsbuss som kör in på bussområdet. Det blir rusning mot bussen. Väskor åker omkull. Skidpaket tappas. Förvånade inser vi att här gäller det att ha vassa armbågar. Och vara snabb. Men det var ingen ersättningsbuss. Vi får vänta vidare.

Äntligen dyker så tre bussar på rad upp. Nu ska vi äntligen komma i väg! Men vi har fel. De här bussarna är avsedda för passagerare direkt till Malmö, direkt till Helsingborg och direkt till Halmstad. Vi, som bara ska till Falkenberg får inte åka med. Klockan närmar sig 22.

Nu är mitt tålamod slut! Jag och de tre tonårsflickorna får tag i en taxi. Det kostade oss 2 500 kronor. Vi var hemma klockan 23 i stället för 19.37. Jag förväntar mig av Hallandstrafiken att de åtminstone ersätter oss för taxikostnaden och våra tågbiljetter.

Karin

Alma, Hannah och Maya