Jill Wegerup får inte byta ut sin husfasad av kyrkspån mot puts.
Jill Wegerup får inte byta ut sin husfasad av kyrkspån mot puts. Bild: Håkan Johansson

Orimliga krav av byggnadsnämnden

Vem bryr sig om ett hus är täckt av spån eller slammat?

ANNONS
LocationFalkenberg|

Apropå

artikeln "Fasaden sätter stopp för drömvillan"

Ännu en gång har byggnadsnämnden satt åt en enskild villaägare. Vem bryr sig om Jill Wegerups hus är klätt av spån eller är slammat? Bara det ser vårdat ut bör räcka.

Det finns nog knappt några hus i samma område som inte har förändrats. Vi som bor på östra gärdet, Kristineslätt och Slätten får inte slamma våra hus bara för att det ska vara enhetligt. Nu är det inget hus på de här områdena som är enhetliga, olika färgsättningar, man har byggt övervåningar och byggt ut dem, vissa är redan slammade?! Är det inte bättre att man har en hel och fin fasad som skyddar husen?

ANNONS

Det får inte gå till överdrift, man bör ställa sig frågan om den enskilde villaägaren har råd eller får byggnadsnämnden mildra kraven. Har man vanliga jobb så har man begränsat med resurser, det bör byggnadsnämnden ha i åtanke.

Nu vill våra politiker förtäta på Herting, gäller inte samma regler där att det ska vara enhetligt? Att man vill bygga billigare lägenheter för äldre och ungdomar är bara en dålig ursäkt, hyran för en tvåa kommer säkert att hamna på mellan 7 000-8 000 kronor i månaden även om Fabo bygger. Vilken 20-åring eller pensionär har råd med det?

Huset som kyrkan byggde vid Stationsgatan-Nygatan skulle vara slammat men det behövde man inte. Ica kvantum fick riva tre stycken villor för att bygga ut sin parkering, hus byggda i början på 1900-talet. Har byggnadsnämnden någon gång sagt nej till Gekås byggplaner?

Det finns många exempel där man har frångått krav och att större företag får göra som de vill. Men att klämma dit den enskilde villaägaren är inga problem.

Gör om gör rätt

ANNONS