Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många våldsbrott, narkotikabrott och andra ordningsstörningar kommer att förebyggas med vår närvaro, skriver en av Falkenbergs ordningsvakter. Bild: Tim Aro/TT
Många våldsbrott, narkotikabrott och andra ordningsstörningar kommer att förebyggas med vår närvaro, skriver en av Falkenbergs ordningsvakter. Bild: Tim Aro/TT

Ordningsvakter bör sättas in i Falkenbergs snarast

De senaste månaderna har brottsligheten och en ökad otrygghet bland oss medborgare blivit en vardag.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Ordningsvakter i stadens centrum och utsatta områden bör vara en självklar åtgärd som ett komplement till polisens arbete, då det inte är en hemlighet att polisen inte kan vara överallt hela tiden. Inte för att förkasta deras grymma arbete men verkligheten är att dem går på knäna.

De senaste månaderna har brottslighet och en ökad otrygghet bland oss medborgare i Falkenberg snarare blivit en vardag. Det ligger redan ett medborgarförslag till kommunens politiker att införa ett så kallat LOV3 område på dessa platser, men tror vi behöver bli fler som trycker på politikerna för stadens framtid och utveckling i säkerhet och trygghet, nu och in i framtiden. För att förtydliga vad ordningsvakter har för ”verktygslåda” och vad LOV3 innebär kommer en förklaring nedan hämtat från Polisens hemsida:

Ordningsvakter får gripa vid bar gärning och om brottet har fängelsestraff i straffskalan. Om det är bötesbrott får ordningsvakt använda sig av att avvärja straffbelagd handling via avvisa , avlägsna eller omhänderta och underrätta polisen.

Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.

Ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakter tillfälligt omhänderta personer. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling ska kunna avvärjas.

LOV3 är ett geografiskt område där ordningsvakter får tjänstgöra enligt 3 § lagen (1980:578) om ordningsvakter (LOV) efter särskild prövning av Polismyndigheten. Tillstånd ges bara om det finns särskilda behov och är av väsentlig betydelse för allmän synpunkt.

Alltså är ordningsvakter polisen högra hand, polisen är våra förmän.

Många våldsbrott, narkotikabrott och andra ordningsstörningar kommer att förebyggas med vår närvaro.

En av stadens ordningsvakter