Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Janerik Henriksson/TT

Onyanserad bild av Falkenbergs äldreomsorg

Våra biståndsbedömare gör ett utmärkt jobb utifrån gällande lagstiftning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu mer än någonsin är det av stor vikt att våra medborgare får en korrekt bild av hur äldreomsorgen fungerar. Det är med anledning av det som vi nu kommenterar Maria Haldestens ledare med rubriken ”Ansvarslöst att inte lyfta äldrefrågor” trots att denna har en politisk ton. När våra medarbetare beskrivs i negativa ordalag måste vi kliva fram och försvara dem.

Våra biståndsbedömare gör ett utmärkt jobb utifrån gällande lagstiftning. När lagstiftningen ändras med snabbare hemgång från sjukhusvistelse ställer givetvis kommunerna om för att se till att följa lagen. I media verkar det ibland som om nästan ingen beviljas plats på äldreboende. Under hela 2017 ansökte 215 personer om plats på äldreboende i Falkenbergs kommun. Endast tolv av dem fick avslag på sin ansökan.

När det gäller att ta hem utskrivningsklara patienter från sjukhuset så vill vi sticka ut hakan och påstå att vi faktiskt har ett mycket väl fungerande system i Falkenberg. Sedan ett år tillbaka finns ett mottagningsteam redo inför den nya lagstiftningen trygg och effektiv utskrivning. Teamet handlägger alla akuta ärenden. De senaste tre åren har vi också klarat att ta hem alla brukare inom den tidsperiod som lagen kräver. Vi kan alltså inte bli mycket snabbare än vad vi redan är.

Om vi från vår horisont också tar exemplet Torsten. När Torsten ska skrivas ut från sjukhuset så kallar sjukhuset Torsten, hans anhöriga (om Torsten vill det) samt en biståndsbedömare och representanter från hemsjukvården till ett så kallat SIP-möte. SIP står för samordnad individuell planering. Efter detta första möte gör sedan biståndsbedömaren, tillsammans med Torsten, en bedömning av vilken hjälp han är i behov av.

Utgångspunkten i biståndsbedömningen är alltid att Torsten ska känna sig trygg. Ibland krockar dock Torstens och de anhörigas åsikter och då är det Torstens ord som gäller.

Om Torsten vill tillbaka till sitt hem, vilket de allra flesta faktiskt vill, kan han behöva fler insatser från hemtjänsten. Om han söker och beviljas plats på äldreboende så kan han välja att flytta till det boende där det just då finns en ledig plats. Kanske är det inte det boende han helst önskar och då kan han stå på kö för att få flytta när det blir en ledig plats.

Vi är en verksamhet som arbetar för att hjälpa människor, att ge dem den omsorg de behöver. Att vara biståndsbedömare är ett utsatt jobb, men trots det väljer många att satsa på detta yrke. Och vi vet att deras drivkraft, till skillnad från hur det ibland porträtteras i media, är att ge våra äldre rätt förutsättningar för en bra och fungerande vardag.

Johan Klingborg

socialchef

Karin Fahlman

myndighetschef