Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bengt Eliasson (L) och Tommy Rydfeldt (L).
Bengt Eliasson (L) och Tommy Rydfeldt (L).

Omsättningsstöd behövs för att rädda jobben i Halland

Kostsamma åtgärder nu minskar risken för mer kostsamma åtgärder imorgon.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Coronaviruset har på några veckor förändrat världen, samhället och ekonomin på ett sätt som vore otänkbart för några månader sedan. Över 140 000 personer har hittills förlorat sitt liv i epidemin. Företag blöder och miljoner människor har beordrats att isolera sig i sina hem. Företagen måste få hjälp att övervintra den här krisen. Ska vi stoppa massarbetslöshet i Halland behöver vi ett räddningspaket som täcker fasta kostnader för företag som förlorat merparten av sina intäkter under krisen.

Liberalerna är stolta över de räddningspaket som vi infört tillsammans med regeringen. Korttidspermitteringar har hittills skyddat 5 416 jobb i Halland. Jämför man Sverige med andra länder är det tyvärr tydligt att vi än så länge har gjort mindre för att rädda jobben och företagen. Det är företagen som skapar både jobb och de skatteintäkter som finansierar vår välfärd. Ska vi rädda välfärden måste vi också rädda jobben.

Än så länge har regeringen inte lyckats presentera någon lösning för de företag som tappat merparten av sin omsättning på kort tid. Danmark och Norge har infört betydligt starkare finanspolitiska åtgärder än Sverige. Sverige har hittills presenterat satsningar på 2,6 procent av BNP. Samma siffror för Norge och Danmark är 4,6 respektive 4,1 procent av BNP. Båda länderna har också någon form av omsättningsstöd. Något som Sverige fortfarande saknar. Liberalerna föreslår att ett omsättningsstöd införs för att ersätta fasta kostnader för företag.

Kostsamma åtgärder nu minskar risken för mer kostsamma åtgärder imorgon. Om vi hanterar krisen på ett sätt som minimerar antalet konkurser som uppstår kan det finnas goda möjligheter för svenska företag att expandera när ekonomin vänder - men det förutsätter att det svenska näringslivet inte slagits sönder. Ett starkt omsättningsstöd behövs för att rädda jobben.

Bengt Eliasson (L)

halländsk riksdagsledamot

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare Region Halland