Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deklarationen återger inte några vetenskapligt grundade fakta utan bara svepande påståenden, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad
Deklarationen återger inte några vetenskapligt grundade fakta utan bara svepande påståenden, skriver insändarskribenten. Bild: Gorm Kallestad

Om saklighet i klimatdebatten

En rapport som bör tas med en nypa salt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Gör inte klimatfrågan till nyandlig grön religion"

I sitt inlägg i klimatdebatten hänvisar Joachim S till den klimatskeptiska deklarationen av 500 forskare som i höstas lämnades till FN. Låter imponerande tills man tar en närmare titt på undertecknarnas meritlistor. Endast 10 av dessa har nämligen angett sig vara klimatforskare. Bland de övriga hittar man ”forskare” som journalister, arkitekter, psykologer, matematiker, en pilot, en dirigent, osv. Och en massa folk som inte ens ger sig sken av att vara forskare alls utan anger sig vara ”proffs” på ett eller annat sätt anknytna till olika energibolag. Surprise, surprise.

En tredjedel av undertecknarna titulerar sig som professorer, närmare hälften av dessa som pensionerade sådana. Bortsett från att titeln i sig har olika innebörder i olika länder så hör till saken att i ett tiotal fall har man inte hittat någon institutskoppling alls och i ett fall har det visat sig att den angivna sådana inte ens existerar.

Andelen kvinnor bland undertecknarna är också påfallande liten, även med tanke på att de flesta relaterade ämnesområdena världen över är kraftigt mansdominerade. Det har också ifrågasatts ifall folk verkligen har undertecknat dokumentet. Detta med anledning av att det i stort sett motsvarar medlemsförteckningarna för några internationellt verksamma klimatförnekarorganisationer.

Deklarationen återger inte heller några vetenskapligt grundade fakta utan bara svepande påståenden som att jordens uppvärmning inte alls pågår i någon oroande takt, att ökad temperatur inte leder till klimatförändringar, att den ökade mängden koldioxid i atmosfären bara är av godo. Och andra argument som kända klimatförnekare slänger sig med. En rapport som bör tas med en rejäl nypa salt, med andra ord.

Skeptikerskeptisk