Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maten som levereras hem med hemtjänsten kommer i ett paket, men efterrätt och allt. Bild: Janerik Henriksson/TT
Maten som levereras hem med hemtjänsten kommer i ett paket, men efterrätt och allt. Bild: Janerik Henriksson/TT

Olika avtal för mat på träffpunkter och mat som levereras hem

Vi ska ta upp önskemålet om att desserten ska vara valbar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Varför måste jag betala för sådant jag inte äter?

Kost- och städservice på serviceförvaltningen har uppdraget att laga måltider till socialförvaltningens verksamheter där både träffpunkter, Trädgården (tidigare Floragården) och hemtjänsten ingår.

För träffpunkter och Trädgården har serviceförvaltningen en form av avtal med socialförvaltningen gällande innehåll i måltiden och för hemtjänstens lunchportioner ett annat. I det förstnämnda finns valmöjligheten att enbart köpa en varmrätt eller en varmrätt inklusive dessert däremot när det gäller hemtjänstens lunch ska en dessert ingå och den går inte att välja bort.

Lunchen till träffpunkter och Trädgården skickas för servering där gästen själv bestämmer vad man lägger på tallriken, precis som på vilken lunchrestaurang som helst. Hemtjänstens lunch skickas portionsförpackad hem till er som har fått bistånd för detta. Den kan jämföras med en portion färdigförpackad mat som inhandlas i en dagligvaruaffär där möjligheten till individuellt innehåll är begränsat.

I dessa tider med pandemi, när träffpunkter och andra gemensamma matsalar som på Trädgården är stängda, kommer lunchen till er som brukar äta där och som har bistånd hem till er bostad via hemtjänsten och följer då detta innehåll.

Storleken på portionerna följer Svenska näringsrekommendationer för äldre, där det är fastställt vad en äldre person behöver i form av energi och näring. Givetvis är det viktigt för oss som lagar maten att servera en portion som följer dessa. Desserten hamnar utanför denna beräkning utom när det serveras soppa, så för den skull är inte dessert nödvändig i en lunchportion. Råkost går att beställa till lunchportionen om du ringer till det kök där din måltid tillagas, i detta fall Solhaga.

Undertecknad kommer att ta upp dina önskemål gällande om desserten ska ingå i måltiden eller vara valbar även till de brukare som får måltiden hem via bistånd med socialförvaltningen. Avtalen ses över en gång/år.

Agneta Elovsson

verksamhetschef kost- och städservice, serviceförvaltningen Falkenbergs kommun