Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är förtroendevalda för att representera dagens och framtidens medborgare, skriver Tobias Carlsson (L), Cecilia Rönn (L), Marianne Nord Lyngdorf (L), Mikael Bonde (L) och Karl-Johan Wiktorp (L). Bild: Annika Karlbom
Vi är förtroendevalda för att representera dagens och framtidens medborgare, skriver Tobias Carlsson (L), Cecilia Rönn (L), Marianne Nord Lyngdorf (L), Mikael Bonde (L) och Karl-Johan Wiktorp (L). Bild: Annika Karlbom

Okänslig och tondöv förtätning måste få ett slut

Detaljplanen för kvarteret Snidaren borde inte ha godkänts.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Liberalerna har länge och konsekvent drivit en linje att förtäta med varsamhet. Vi ser självklart också behovet av att förtäta även i staden, då många vill bo där och service redan finns. Men det innebär samtidigt ett stort ansvar då de beslut som fattas nu kommer att finns kvar i generationer framåt. Med anledning av detta reserverade sig Liberalerna i kommunfullmäktige i tisdags 12/3 mot detaljplanen för kv. Snidaren.

Vi har ett ansvar. Vi är förtroendevalda för att representera dagens medborgare och framtidens medborgare genom att våra beslut nu påverkar dem. Därför är det otroligt viktigt att vi håller huvudet kallt, hjärtat varmt och händerna rena. Vi ska kunna se våra väljare, våra barn och deras barn i ögonen och säga att vi tog ansvar när staden växte. Vi såg till att förtäta med hållbarhet och varsamhet, vi tog ansvar för att bevara kulturbyggnader till framtida generationer och vi såg till att bevara Varbergs unika karaktär som är det som gör Varberg till en attraktiv plats att bo och verka i.

I förtätningsstrategin (antagen i december 2017) står det ”Kommunen är i denna zon positiv till en omvandling som innebär en genomsnittlig förändring från tvåvånings till 4-våningsbebyggelse för stadsområdet som helhet”. Detta borde rimligen innebära att inte de flesta av dessa tilltänkta huskroppar då har mer än fyra våningar.

Det står också att bebyggelse ska förhålla sig till den specifika platsens speciella karaktär samt att kulturbyggnader är förtätningsfria.

Håller vi oss till nuvarande strategi så borde rimligen inte detaljplanen för kv. Snidaren godkänts.

Tobias Carlsson (L)

Cecilia Rönn (L)

Marianne Nord Lyngdorf (L)

Mikael Bonde (L)

Karl-Johan Wiktorp (L