Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Att komma en timme tidigt till skolan, eller riskera att vara sen med bussen som är framme med knapp marginal, det är valet Buaungdomarna får göra med den nya tidtabellen. Bild: Annika Karlbom
Att komma en timme tidigt till skolan, eller riskera att vara sen med bussen som är framme med knapp marginal, det är valet Buaungdomarna får göra med den nya tidtabellen. Bild: Annika Karlbom

Ogynnsamma busstider för gymnasieungdomar i Bua

Varför togs en av morgonturerna bort?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De nya busstiderna från Bua till Varberg på morgnarna är väldigt ogynnsamma för våra gymnasieungdomar. Före ändringen fanns en tur som gick cirka 7:10 från Bua, den var det flera ungdomar som nyttjade. De som var lite mer våghalsiga tog den som gick 7:21, men där var det lite mindre marginal med risk att komma för sent till skolan om bussen var det minsta försenad.

I dag finns endast 7:21 bussen kvar av dessa två turer. Den ökade mängden resenärer leder till att den blir överfull och därmed löper stor risk att bli sen. Dessutom är det ur ett säkerhetsperspektiv inte acceptabelt att köra en buss som blir fullsatt redan i Bua, med stående passagerare (utan lagkrävda bälte), i landsvägstrafik.

Att behöva åka 06:45 och komma fram till skolan cirka en timma före skolstart känns inte heller som en bra lösning för ungdomar med stort sömnbehov.

Som det ser ut idag finns det risk att gymnasieskolans första lektioner blir drabbade av sena ankomster och därmed sämre kvalitet för alla inblandade.

Frågor till Hallandstrafiken:

- Vad var orsaken till beslutet att ta bort den tidigare av ovan nämnda bussturer?

- Om det var beläggning/ekonomi, går det att sätta in en mindre modell för att öka beläggningen?

- Om inte heller det är möjligt, går det att anpassa turen så att gymnasieeleverna hinner till skolan med marginal?

Frågor till skolan/kommunen:

- Som stor användare av Hallandstrafikens tjänster, finns det möjlighet att ställa krav eller önskemål till leverantören?

- Vad ser ni som andra alternativ om inte tjänsten fungerar för användaren? Ändrad starttid på skoldagen är väl inte ett alternativ?

- Eller är det att betrakta som acceptabelt att komma för sent till första lektionen på grund av dåliga kommunikationer?

- Eller finns en förväntan att ungdomarna ska komma till skolan cirka 1 timma före start? Är skolan öppen då?

Föreningen Buas Framtid

genom ordförande Mattias Svensson