Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lagom hångel på stranden i Polen år 1979? Lite oklart hur coronasäker hytten är. Bild: No Byline
Lagom hångel på stranden i Polen år 1979? Lite oklart hur coronasäker hytten är. Bild: No Byline

Oförskämt med lagominitiativet

Vore jag ung idag skulle jag bli rasande, skriver en läsare.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Googlar på Lagominitiativet och får upp en liten film.

En kommunikationsdirektör på Region Halland talar om det viktiga med att ungdomar lär sig hålla avstånd och betydelsen av projektet Lagominitiativet som ska lära unga respekt för smittorisken under pågående pandemi.

Direktören får frågan om inte ungdomar redan vet att det är viktigt med avstånd med mera och håller delvis med. Ändå verkar som om unga inte riktigt tagit till sig informationen via traditionella nyhetsmedia. Därför behövs upplysning via de kanaler som ungdomar använder mest - som om de aldrig läst och sett skyltar med uppmaningar som finns överallt där de rör sig. Som om de är osannolikt ouppmärksamma. Vore jag ung idag skulle jag bli rasande.

Kampanjen riktar sig till alla mellan 16 och 25 år. Alltså även till fullt myndiga vuxna människor, som bland annat ska lära sig att "hångla lagom" , men att tvätta händerna "mer än lagom".

Det här är närmast oförskämt.

Men direktören gläds redan åt den positiva responsen initiativet fått och hoppas på ökad förståelse. Hon säger något om att det i stunden och ivern är lätt att glömma det där med avstånd med mera, vilket stöder hennes teori om vikten av "Lagominitiativet" som kan få unga att skärpa till sig mitt i stundens hetta. Denna tilltro ger kampanjen en närmast magisk kraft. Nästa omgång välriktad magi kan lämpligen riktas till den åldersgrupp (den egna!) som återstår för Region Halland att uppfostra, 25 till 70-åringarna. Kalla det en utmaning, för det blir det. Så många som ska hållas i koppel.

Ellinor Sjödén