Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Har upphovsrättsinnehavare blivit underrättade om försäljningen? Det undrar insändarskribenterna. Bild: Dan Hansson / SvD / TT
Har upphovsrättsinnehavare blivit underrättade om försäljningen? Det undrar insändarskribenterna. Bild: Dan Hansson / SvD / TT

Oförskämd och kränkande utförsäljning av konst

Slumpas bort till loppispriser.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Konstverken som flest vill köpa av kommunen

Vi vänder oss till Katarina Sundberg, förvaltningschef Kultur- och fritidsförvaltningen Lena Språng, Kultur- och fritidsnämndens ordförande och Carl Bartler, kommundirektör med anledning av utförsäljningen av kommunal konst.

De kommuninnevånare och andra som nu fyndat konst är att gratulera, men frågan är hur kommunen "förvaltar" sina tillgångar. Konsten är ju en gång inköpt för att komma oss alla till del. "Statligt ägd konst får inte ens säljas ut", skriver KRO:s jurist. Men här har kommunens konst på diffusa grunder slumpats bort till loppispriser! Oförskämt och kränkande för konstnärer och efterlevande. Dessa priser är på intet sätt i nivå med auktionshusens utropspriser.

Har upphovsrättsinnehavare blivit underrättade om försäljningen? Upprördheten är stor och många frågor är obesvarade. Hur och av vilka har besluten tagits och vilken expertis har tillfrågats?

Vi som nu frågar och ifrågasätter detta agerande är konstnärer och representanter från KRO/KIF, KKV Varberg, men vi vet att även andra blivit upprörda.

Styrelsen och medlemmar i KKV Varbergs styrelse