Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje dag ser vi hur vår demokrati minskar, dels genom alla privatiseringar men också hur makten i kommunen begränsas till ett fåtal toppolitiker och höga tjänstemän, skriver insändarskribenten. Bild: Dick Gillberg
Varje dag ser vi hur vår demokrati minskar, dels genom alla privatiseringar men också hur makten i kommunen begränsas till ett fåtal toppolitiker och höga tjänstemän, skriver insändarskribenten. Bild: Dick Gillberg

Odemokratiska krumbukter kring Västerport som du får betala

Detaljplanen har ju beslutats om i fullmäktige ska de inte få fatta ett nytt beslut?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu ser vi hur projekt Västerport riskerar att torna upp sig som ett stort misslyckande och stora underskott i den kalkyl som gjorts i den naiva tron att marknaden fixar allt. Kommuntoppen och deras tjänstemän har räknat in vinster på försäljning av mark och detta ligger i budgeten. Nu har domstolen sagt sitt och inkomsterna blir som när du sålt smöret men tappat pengarna. Notan kommer att betalas med nedskärningar i den sociala servicen, i vård, skola och omsorg för att våra toppolitiker fått för sig att leka Wall Street.

På 1800-talet var det populärt för de styrande att bygga statyer i parti och minut, i jakten på odödligheten. I dag byggs det turning torsos, hotell upp till månen och bostadsrättskvarter vid havet. Och de höga politikerna kan då sola sig i glansen av sin egen falska odödlighet och förträfflighet.

Men lika illa, om inte värre är att kommunstyrelsen enligt HN-artikel av Rebecka Kvint planerar ett extrainsatt kommunstyrelsemöte den 24 maj. Där ska de fatta beslut om domstolens beslut ska överklagas eller om detaljplanen ska göras om.

Men detaljplanen har ju beslutats om i fullmäktige, av alla våra valda politiker. Och nu ska de tydligen inte få fatta ett nytt beslut, i demokratisk ordning.

Tydligen har inte ens något annat parti reagerat och begärt extra fullmäktigemöte.

Ni vanliga fullmäktigeledamöter i partierna: Känner ni er nöjda med detta, att bli reducerade till noll och intet?

Det är precis därför 24:7 bildats och ställer upp i valet. Varje dag ser vi hur vår demokrati minskar, dels genom alla privatiseringar men också hur makten i kommunen begränsas till ett fåtal toppolitiker och höga tjänstemän.

Detta är inte demokrati. Det är en form av tjänstemannademokratur.

Höga politiker har blivit fartblinda och tror att vår kommun är ett företag och att de är företagsledningen som kan bestämma hur de vill.

Med 24:7 i kommunfullmäktige är det slut med detta. Den 11 september avgör DU. Demokrati eller toppstyrning?

Bengt Johansson (24:7)