Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det är inte en slump att inga aktörer vill bygga nya kärnkraftverk i vårt land, skriver insändarskribenten. Bild: Adam Ihse/TT

Ny kärnkraft - en mycket dyr lösning

Det är inte en slump att inga aktörer vill bygga nya kärnkraftverk i vårt land. Svar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

på "Det är fortfarande skillnad på effekt och energi"

Skribenten Lars håller i sitt svar på min insändare med om att vi “inte har något stort problem med effektbalansen” och detta var ju också det jag visade med min redogörelse av vår el-export jämfört med importen. Vi har alltså en mycket stor nettoexport av elenergi (i TWh) och i princip alltid ett mycket stort effektöverskott (i GW). Detta trots att 4 av våra 12 kärnreaktorer nu stängts ner. Ännu mer vindkraft håller nu på att byggas ut! Vattenfall uppger också att moderniseringar av deras befintliga vattenkraftverk kommer att ge ytterligare 6 TWh tack vare effektivare turbiner och generatorer. Och Vattenfall äger inte alla vattenkraftverk!

Vindkraft och andra förnyelsebara energislag är det som världens energimarknad satsar enorma summor på sedan ca 15 år tillbaka. Satsningarna på kärnkraft är mycket blygsamma i jämförelse. Skälen till detta är att vi kan se en stadig utveckling av effektivare och billigare förnybara energikällor. Kärnkraften däremot blir allt dyrare och det är ju då inte alls konstigt att satsningarna blir allt mindre på kärnkraft. Färska beräkningar gällande kostnaden för nybyggd vindkraft i världen visar att den ligger i spannet 29-56 dollar per MWh medan ny kärnkraft ligger i spannet 112-189 dollar per MWh (Lazard). Som synes är ny kärnkraft en mycket dyr lösning. Även Vattenfall har kommit till samma slutsats och säger att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga ny kärnkraft.

Ny kärnkraft är alltså en mycket dyr affär såväl angett som antal miljarder per anläggning som antal kronor/euro/pund/dollar per kWh/MWh/TWh. Andra kostnader som gör kärnkraften dyr och kalkylen osäker är eventuella olyckor och slutförvaringen. I Japan tickar nu miljarderna iväg efter Fukushima och ingen av oss kan nu veta vad slutförvaring av bränslet ger för verkliga kostnader under 100 000 år.

Det är inte en slump att inga aktörer vill bygga nya kärnkraftverk i vårt land trots att det faktiskt numera inte finns några lagar och regler som hindrar detta.

Glenn Wahle