Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Michael Probst
Bild: Michael Probst

Nu är det lag på att kastrera din utekatt

Ska stoppa alla ”hoppsan”-kullar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tänk på detta när ni skaffar katt: Från och med den 15 juni är ska din utekatt vara kastrerad eller på annat sätt stoppas från att föröka sig. Man få inte heller ta en kull på sin katt innan tio månaders ålder. Detta för att undvika alla dessa "hoppsan"-kullar eller att man släpper ut sina katter innan kastrering, för att underlätta för katthemmen som går på knäna av alla övergivna katter. Plus självklart höja kattens status!

Sedan innan är det förbjudet att överge sin katt och det tycker man väl borde vara en självklarhet, vilket tyvärr inte är fallet. Så ni som vet med er att ni inte har id-märkt, registrerat id-märkningen och fortfarande ha en katt som går fertil. Nu är det dags att fixa detta!

Vi behöver inte fler övergivna katter, bortsprungna fertila hanar eller kattungar som får egna kattungar, på grund av att ägarna inte kastrerar i tid. Vi behöver inte heller er som bara "måste" ta en kull på sin katt för att den är söt och snäll. Det kryllar av söta och snälla katter som behöver hem, så din katt är inte unik! Så ta nu ert ansvar som kattägare och följ de nya reglerna! Så kanske Djurskyddsföreningar och katthem har en chans att hjälpa de katter som verkligen behöver hjälp, istället för att få in kattungar och övergivna katter som ägarna varit för snåla att kastrera och sen slänger ut.

Länk till Jordbruksverket och nya reglerna

Lisa