Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lenin som staty i kylan i ryska Yakutsk. Bild: Alexander Li
Lenin som staty i kylan i ryska Yakutsk. Bild: Alexander Li

Nej, vi har inte Lenin att tacka för vår demokrati

Däremot tog han död på den spirande demokratin i Ryssland.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

”Lenin gav Sverige vår demokrati” utropar Lasse Diding i HN 2020-03-04 och påstår att vi har denne potentat att tacka för bland annat den allmänna rösträtten och åttatimmarsdagen.

Införandet av den allmänna rösträtten var en pågående parlamentarisk process från 1884 till 1922 under successivt minskat motstånd från förstakammarhögern och inte något som man av Lenin skrämdes att panikgenomföra på fyra dagar. Inte ens i rösträttsutskottets betänkande av den 1919-12-15 förekommer någon referens till Lenin, men väl till USA:s president och hans yttrande: ”Världen måste göras trygg för demokratien”.

Åttatimmarsdagen för industriarbete tillkom efter ett krav från det i samband med Versaillesfreden bildade ILO (International Labour Organization), då ett underorgan till Nationernas Förbund.

Nej, vi har inte Lenin att tacka för vår demokrati. Däremot var det Lenin som tog död på den spirande demokratin i Ryssland, där tsarväldet störtats och ett parlamentariskt system knäsatts innan han ingrep och ersatte detta med diktatur och terror.

Mats Dahlbom