Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem vet hur läget ser ut för företaget som vinner upphandlingen efter något år? undrar debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT
Vem vet hur läget ser ut för företaget som vinner upphandlingen efter något år? undrar debattörerna. Bild: Henrik Montgomery/TT

Nej till upphandling av driften för kommunala bad- och simanläggningar

En risk i dessa tider att ta in en privat operatör.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

På kultur- och fritidsnämndens sammanträde i mars beslutades att driften av bad- och simanläggningarna i Varbergs kommun skall upphandlas. Ett beslut där vi Socialdemokrater röstade nej.

I dessa ekonomiskt oroliga tider ser vi en risk med att ta in en privat driftoperatör, vem vet hur läget ser ut för företaget som vinner upphandlingen efter något år? Skulle de tvingas till konkurs blir det en stor omställning och ekonomiska konsekvenser för kommunen som isåfall tvingas ta över driften. Kanske kommer då anläggningarna behöva hållas stängda en period, vilket påverkar föreningar, allmänheten, skolor och barn som går i simskola.

En annan risk vi inte är villiga att ta är att relationen mellan driftoperatören och föreningar försämras. I den omvärldsanalys som förvaltningen tagit fram har det i flertalet kommuner uppkommit problematik mellan föreningar och den privata driftoperatören. Det kan handla om tider, försäljning, reklam, lokaler med mera. Men det största hotet mot dagens föreningsverksamhet är konkurrens om simskolan.

Kommunen och föreningarna som driver simskola i dag har ett väl fungerande samarbete. Eftersom att kommunen inte längre kommer att driva simskola, är det den privata driftoperatören som tar över och konkurrerar med föreningarnas simskoleverksamhet.

Risken är att det blir till fördel för driftoperatören då de bland annat delar ut tider och har en större organisation bakom sig, vilket skulle kunna konkurrera bort föreningens simskoleverksamhet och därmed en stor del av dennes ekonomi samt existens.

Vi tror att den privata aktören av naturliga skäl kommer att prioritera sitt företag före föreningarna, kommunens verksamheter och allmänheten.

Enligt kultur- och fritidsförvaltningen utredning kan man spara in en summa varje år genom att upphandla driften av bad och simanläggningarna. Men det är en osäkerhet i dessa siffror då man inte drivit Pingvinen i egen regi ännu och kanske blir det fler besök och andra förutsättningar än beräknat.

Vi Socialdemokrater anser att det finns allt för många risker med att upphandla en privat aktör för driften av bad och simanläggningarna. Risker som vi bedömer inte är värt den årliga besparingen som skulle kunna bli.

Därför röstade vi nej till upphandlingen i kultur och fritidsnämnden i mars.

Robin Svensson (S)

ledamot i kultur och fritidsnämnden i Varberg

Jenny Bolgert (S)

vice ordförande i kultur och fritidsnämnden i Varberg