Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM.2010-08-22Städning av golvFoto. Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96 Bild: Hasse Holmberg / TT
STOCKHOLM.2010-08-22Städning av golvFoto. Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96 Bild: Hasse Holmberg / TT

Nej till rot och rut!

En extrem omfördelning från fattiga till rika.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Rekordår för ruttjänster"

Förra året betalades tio miljarder i rotbidrag. Pengar som istället kan användas till reparationer av miljonprogrammet eller subventioner till nybyggen av hyreslägenheter så ungdomar har råd att bo där.

Sex miljarder gick till rutbidrag. Detta är en extrem omfördelning från fattiga till rika. I höginkomst kommunen Danderyd får invånarna 55 gånger mer i skattebidrag än invånarna i låginkomst kommunen Dorotea. De boende i Dorotea och i andra kommuner betalar till stor del de bidrag som Danderydsborna plockar ut.

Om man har låg pension kan man inte utnyttja rutbidraget. För att göra fullt avdrag krävs en inkomst på 18 500 kr/mån. Få pensionärer kommer upp i den nivån. Genomsnittspensionen var 17 900 kronor 2016 ,för kvinnor 13 770 kronor. Det är pensionärer med höga inkomster som använder rut. De kan betala själva utan bidrag.

Sex miljarder i RUT bidrag som betalades ut 2019 är mer än vad regeringen ska betala till kommunerna och regionerna som extra bidrag. Nu vill M, KD, V tillföra 2,5 miljarder. I så fall med Rut bidragen bli det 11,5 miljarder. Satsa dessa resurser på offentlig finansierad skola vård och omsorg inte på skattesänkningar och bidrag till de rika

Ulla Olsson

kommunistiska partiet