Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Behovet av billiga och bra lägenheter ska styra, skriver insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT
Behovet av billiga och bra lägenheter ska styra, skriver insändarskribenterna. Bild: JESSICA GOW / TT

Nej till omvandling av hyresrätter till bostadsrätter!

Behovet av hyresrätter är stort.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Varbergs Bostad planerar att ombilda till bostadrätter"

I en intervju i HN 27/4 med Varbergsbostads vd Ulf Hofstedt vill han ombilda hyresrätter i centrala stan till bostadsrätter. I Varberg rivs billiga hyresrätter och byggs mest dyra bostadsrätter, inte minst Västerport som kommer bli en gräddhylla. Bostadskön är lång, 12,5 år i Varberg, och behovet av hyresrätter är stort. Varför då sälja ut till bostadsrätter? Ska inte de med sämre ekonomi ha möjlighet att bo i stan? Låginkomsttagare, ungdomar, pensionärer, ensamstående föräldrar mfl. Vid ombildning till bostadsrätter får dessa flytta ut och in flyttar mer välbeställda.

Varbergs politiker har länge lämnat över bostadsbyggandet till marknaden som enbart är intresserade av vinst. Politikerna måste ge direktiv till Varbergs bostad att ta ett socialt ansvar. Det är dags att omvandla Varberg Bostad till stiftelse igen med syfte att bygga och förvalta hyreslägenheter utan vinstintresse. Istället ska behovet av billiga och bra lägenheter styra. På köpet slipper man den omoraliska skatteplanering som företaget med politikernas stöd ägnar sig åt.

Varbergs bostad går med vinst. Var är de pengarna? Betalar hyresgästerna för annan verksamhet i kommunen? Politikerna bör kräva att staten subventionerar byggandet av bostäder. Småhusägarna och bostadsrättsinnehavare har ränteavdrag och ROT, medan hyresgästerna står utan stöd. Kräv ROT för upprustning av gamla hyresområden istället för rivning. Vad säger politiker i Varberg och hyresgästföreningen?

Ulla Olsson

Tomas Dahl

Kommunistiska partiet Varberg