Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också, skriver insändarskribenterna. Bild: NTB
Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också, skriver insändarskribenterna. Bild: NTB

Nej till obligatorisk förskola från två års ålder

Staten ska inte styra över familjer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu har det hänt igen! Nyligen har Socialdemokrater lämnat in en motion till Riksdagen där de vill bestämma över Sveriges familjer. De vill att alla barn ska gå i förskolan från två års ålder. Det ska vara obligatoriskt, alltså inte längre ett fritt val för föräldrarna.

De skriver: ”Förskolan ger barnen en viktig pedagogisk grund, sociala sammanhang och kontakt med fler vuxna vilket är nödvändigt för barns utveckling samt lärande.” Flera studier visar att detta är bra för äldre barn. Yngre barn har dock behov av ett mindre sammanhang. Jenny Klefbom, leg psykolog skriver på psykologiguiden.se om anknytningsteorin att ”starka och nära band till någon gör att man också litar mer på andra människor, och därmed inte är rädd för att söka sig ut i världen.” och att man inte bör ”forcera fram självständighet.” Då ska vi inte tvinga in små barn på förskolan tidigare än det behövs.

De vill att alla barn ska få gå heltid på förskolan. Barn till föräldralediga, arbetslösa och sjukskrivna har idag rätt till ett visst antal timmar/vecka. I Varberg är det 15 timmar. Förskolan är en fantastisk plats för barn att vistas på. Studier visar på positiva effekter för barn upp till en viss tid/dag. Dock inga bättre effekter om barnet vistas där många timmar. Alltså räcker 15 timmar för att ta del av pedagogisk verksamhet och interagera med andra. Resten av dagen får barnet värdefull tid att umgås och utvecklas tillsammans med sina föräldrar.

Man vill göra förskolan avgiftsfri. Som förskollärare samt ledamot i förskole- och grundskolenämnden blir jag orolig över detta förslag. Ska vi ha en bra förskola måste vi satsa pengar på den också. Då kan den inte vara gratis.

Vi kristdemokrater vill ge varje familj rätt att bestämma över sin familjs liv, därför att varje familj vet vad som är bäst för just dem. För oss är valfriheten för individen viktig i alla livets situationer. Staten ska inte styra över oss. Därför ska förskolan inte bli obligatorisk från två års ålder. Förskolan ska vara frivillig.

Anki Herdell (KD)

ledamot förskole- och grundskolenämnden

Morgan Börjesson (KD)

gruppledare Kristdemokraterna

LÄS MER: Hallandspolitikerns tvångstankar luktar unket Myrdalska

LÄS MER: Förskola för alla är viktigt på riktigt