Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är absolut inte okej att vår nya fina simanläggning utesluter vissa barn från möjligheten att lära sig simma och samtidigt riskera simklubbens framtid, skriver Jenny Bolgert (S). Bild: Annika Karlbom
Det är absolut inte okej att vår nya fina simanläggning utesluter vissa barn från möjligheten att lära sig simma och samtidigt riskera simklubbens framtid, skriver Jenny Bolgert (S). Bild: Annika Karlbom

Negativa konsekvenser av privatisering

Det är inte okej att vår nya fina simanläggning utesluter vissa barn från simskola.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Alla barn ska ha möjlighet till simskola

För oss socialdemokrater är det viktigt att det finns simskola för alla. Oavsett om du har en funktionsvariation eller svårt att få ihop ekonomin varje månad. Det är också viktigt för oss att kommunen stöttar ett aktivt föreningsliv.

När den borgerliga majoriteten röstade igenom att upphandla en privat aktör för att driva alla våra simanläggningar påtalade vi socialdemokrater att det kan medföra risker. Allt blir inte automatiskt bättre med privatiseringar. Vi ställde frågor om vad vi missar i en upphandling? Svaret från majoriteten blev att vi skulle sluta oroa oss. Allt såg så fantastiskt ut och upphandlingen var vattentät. Nu står vi här utan simskola för barn i behov av särskilt stöd och majoriteten beskriver det som ett ”förbiseende i Varbergs kommuns upphandling”.

Vi ifrågasatte hur föreningar ska kunna bedriva simskola när de tvingas stå i konkurrens mot en privat aktör. Något som nu blivit verklighet. Vi ifrågasatte också de avgifter som börjat gälla, där bland annat simskolan höjdes med det dubbla samt att föreningsmedlemmar behöver betala inträde till sina aktiviteter. På sikt kan det leda till att dagens föreningar inte finns kvar i Varberg.

Det är absolut inte okej att vår nya fina simanläggning utesluter vissa barn från möjligheten att lära sig simma och samtidigt riskera simklubbens framtid. Det krävs snabba åtgärder för att ändra detta nu!

För den socialdemokratiska gruppen.

Jenny Bolgert (S)