Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Järnvägstrafik är framtiden och Hallandstrafiken borde istället för att fundera på nedläggning ta inspiration från Jönköpings län som väljer att satsa på elektrifiering mellan Jönköping och Värnamo.  Bild: Johan Nilsson/TT
Järnvägstrafik är framtiden och Hallandstrafiken borde istället för att fundera på nedläggning ta inspiration från Jönköpings län som väljer att satsa på elektrifiering mellan Jönköping och Värnamo. Bild: Johan Nilsson/TT

Nedlagda Krösatåg drabbar Falkenbergs inland

Det kan inte bara vara stadsbor som får möjlighet att resa hållbart i framtiden.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Tisdagen 16 juni rapporterade Radio Halland att Hallandstrafiken planerar att lägga ned tågtrafiken mellan Halmstad och Värnamo. Detta vore ett historiskt misstag och ett dråpslag för inlandet i Falkenbergs kommun. Stationerna i Hylte kommun ligger nära kommungränsen och har många resande med hemadress i till exempel Fegen, Ätran och Krogsered.

För kommuninvånarna i Ätran, Fegen, Krogsered och bygderna runtomkring är Krösatågen från Kinnared till Värnamo, Nässjö och Jönköping den snabbaste vägen till det svenska järnvägsnätet. Det är också ett naturligt och historiskt viktigt stråk in till Småland och Gnosjöregionen.

Halland är inte bara en kuststräcka och det består inte bara av städer. Tvärtom så består det till största delen av ett inland med en förhållandevis stor befolkning som dessutom växer.

Det kan inte bara vara stadsbor som får möjlighet att resa hållbart i framtiden. Omställningen till ett mer hållbart samhälle måste komma alla till del oavsett var du bor eller vilken inkomst du har. Järnvägstrafik är framtiden och Hallandstrafiken borde istället för att fundera på nedläggning ta inspiration från Jönköpings län som väljer att satsa på elektrifiering mellan Jönköping och Värnamo. Det är samma järnvägslinje men en annan region och en annan politik.

Per Svensson (S)

kommunstyrelsens ordförande i hela Falkenbergs kommun