Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Till valet 2018 var allianspartierna överens om att en reformering av Arbetsförmedlingen var nödvändig. Detta fullföljde Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet med regeringen, skriver insändarskribenterna. Bild: Petra Älvstrand/TT
Till valet 2018 var allianspartierna överens om att en reformering av Arbetsförmedlingen var nödvändig. Detta fullföljde Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet med regeringen, skriver insändarskribenterna. Bild: Petra Älvstrand/TT

Neddragningen har inte med reformen att göra

Istället för en ineffektiv myndighet ska privata och ideella arbetsförmedlare ta över.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "En arbetsförmedling i fritt fall"

Förtroendet för Arbetsförmedlingen har länge varit lågt och därför har politiska krav på förändring funnits i många år. Trots tiotals miljarder i utgifter har myndigheten bara hjälpt omkring fem procent av de arbetslösa, och majoriteten av arbetsgivare har aldrig använt deras tjänster för att hitta personal. När vi nyss träffade Svenskt Näringsliv var reformeringen av Arbetsförmedlingen på deras topplista över viktigaste åtgärderna.

Till valet 2018 var allianspartierna överens om att en reformering var nödvändig. Detta fullföljde Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet med regeringen. Dessvärre har Arbetsförmedlingen på grund av digitaliseringsprojekt under många år valt att dra sig tillbaka från små orter och lagt ner hundratals kontor. Det är alltså Arbetsförmedlingen själva som gör denna neddragning så det har inte med reformen att göra.

Nu ser vi med förvåning hur både moderater och kristdemokrater hotar med misstroendevotum mot nya arbetsmarknadsministern, som genomför den allianspolitik vi gick till val på. Det får väl ändå finnas någon anständighet även i opposition. Politik är inte bara att tycka saker, målet är att genomföra politiken.

Nu är reformen på väg framåt. På så sätt ser vi till att få på plats resultatdrivna arbetsförmedlare i hela landet. Istället för att en ineffektiv myndighet ska försöka förmedla jobb kommer privata och ideella arbetsförmedlare ta över, i en modell där de får betalt efter resultat – alltså efter hur väl de ordnat ett varaktigt jobb åt en jobbsökande. Det har prövats i flera andra länder med väldigt goda resultat, och det är också principen bakom den svenska trygghetsorganisationen som hjälper arbetare till nya jobb vid stora uppsägningar, med stor framgång.

Centerpartiet har nu inlett förhandlingarna med regeringen och Liberalerna kring hur den framtida Arbetsförmedlingen ska se ut. Siktet är inställt på att ha allt på plats 2021, men vi tar det steg för steg och genomför reformen på ett ansvarsfullt sätt.

Henrik Oretorp (C)

Kjell Helgesson (C)

Mari-Louise Wernersson (C)

Centerpartiet i Halland