Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lupiner tycks anpassa sig till de flesta miljöer. Bild: Christine Olsson/TT
Lupiner tycks anpassa sig till de flesta miljöer. Bild: Christine Olsson/TT

Ned med lupinerna

De slukar allt i sin väg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

En trivial fråga, kanske, men när man uttrycker sig nedlåtande för oss som bejakar biologisk mångfald och som också ger uttryck för sakfel, går jag igång. Det är just i de torra, grusiga, magra biotoperna, lupinerna är det största hotet mot utsatta, ”känsliga” växter.

Har i många år kämpat med att gräva upp lupiner, tusentals, med rötter som morötter och fått en ordentlig workout och ryggproblem. Och, det har varit på fet, näringsrik mark! Den tycks anpassa sig i de flesta miljöer.

Lupinen infördes till landet för att glädja oss med sin kallfärgade, plastlika natur, för att snabbt blomma över och efter det se risiga ut. Javisst, kirskålen är också införd som medicinalväxt och har blivit ett gissel. Men slå ner växten före den blommar och efter några år brukar den ge upp. Jättebalsamin, gul skunkkalla, jätteslide och häggmispel är också exempel på opportunister som slukar allt i sin väg.

Respektera de föreningar runtom i Sverige som ideellt försöker bekämpa lupiner. Så res dig hop och skalla: Död åt lupinerna!

Gert