Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Den orörda skogen är inte bara en naturresurskälla; den borgar för biologisk mångfald, känsliga ekosystem, en plats där människor må bra av att vistas. Bild: Michael Probst

Naturen är en global fråga

Viktigt att skogsägaren ersätts för skogsvärdet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Den bästa marken konfiskeras"

Tack för ditt svar Lennart. Det var intressant läsning, men ibland hängde jag inte med i dina tankar.

Det känns som du måste höja blicken. Naturen är en global fråga. Ska vi ha något som kallas det eller inte? Ett av många miljömål vi inte kunnat uppnå är det med biologisk mångfald i skogen. Den orörda skogen är inte bara en naturresurskälla; den borgar för biologisk mångfald, känsliga ekosystem, en plats där människor må bra av att vistas, (vetenskapliga hälsobefrämjande resultat), ett ställe för skönhet, fantasi och upptäckter.

Aforismen om lägenhetskonfiskation finner jag är lätt komisk. Ingen vill naturligtvis att folk ska bli arbetslösa. Men det behövs arbetskraft på många andra områden, inte minst inom den nödvändiga gröna omställningen och många har mist sina jobb när verksamheter innehåller missbruk eller olagligheter. Att äventyra biologisk mångfald och uthållighet tycker vi är missbruk.

Att du skriver att man får tacka jordbruket, skogsbruket och fiskenäringen för turistökningen får du faktiskt förklara. Risken med utarmning av svensk natur tyder på det motsatta. Allt fler turister kommer till Sverige just för att uppleva orörd natur, eller?

Det rationella jord- och skogsbruket tränger ut naturen i små skakiga refuger. Den vilda gammelskogen eller änget blir ett minne blott.

I ärlighetens namn ska sägas att många markägare tar stor hänsyn till naturen men än så länge har vi bara sett början på den ekologiska obalansens moras. Om 80 % av produktiv skogsmark skulle förvandlas till granåkrar ligger vi illa till. Ett hygge är inte så hotfullt, där finns många ekologiska värden, men efter 10 år blir marken praktiskt fri från den mångfalden, förmodligen för all framtid. Och omfattande monokulturer av; det må vara vetefält, palmoljeskogar eller granåkrar skapar en känslig och utsatt biotop.

Vi svenskar tror gärna att vi ligger i spets på naturvård….verkligheten visar något helt annat.

Viktigt är att staten och branschen ersätter skogsägaren för skogsvärdet. Sverige är ett av jordens mest materialistiska och kapitalistiska länder. Vi måste lära oss att sätta värden på andra verksamheter för att rädda vår kära jord.

Gert Andersson

Lars Hellsborn