Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som politiker som skall verka för det goda samhället borde ni vara stolta över att bo i ett land där stat och myndigheter har möjligheten att skydda värden som våra barn och barnbarn skall ärva, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Som politiker som skall verka för det goda samhället borde ni vara stolta över att bo i ett land där stat och myndigheter har möjligheten att skydda värden som våra barn och barnbarn skall ärva, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Naivt att tro att skyddet av viktiga naturmiljöer kan skötas av skogsägarna själva

Ni är välkomna att följa med på min promenad.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Äganderätten behöver stärkas

Det hade varit intressant att haft sällskap av Henrik Oretorp och Ingemar Johansson vid promenaden jag gjorde i veckan i min favoritskog i mellersta Halland. Solen sken, jag gick efter ån och tog till höger genom en bokskog som måste vara bland de mer högresta i Sverige. En underbar pelarsal. Snart skulle jag passera området med de sällsynt kraftiga tallarna. Men vänta, något har hänt. De flesta tallar är borta, kvar är bara en djungel av rester av grenar och vägar som skogsmaskinen gjort. Jag stannar vid en stubbe. Räknar årsringar. Slutar vid 150, men det är fler. Bäckravinen bakom skogen är inte avverkad, men förmodligen kunde inte maskinen komma fram där. Så har skogsägaren fått återbäring på sina investeringar. Men nog borde den här skogen kunnat bli en nyckelbiotop. Men Centerpartiet är ju väldigt nöjda med att ha lyckats stoppa biotopskyddsinventeringen. Man måste vara väldigt naiv om man tror att skyddet av viktiga naturmiljöer kan hanteras av skogsägarna själva. Centern vill få fram en bild av särskilt idealistiska markägare som låter naturskyddet väga tyngre än intresset för den egna ekonomin. Visst finns de, men var realistiska. Det är en kamp mellan naturskyddet och marknadskrafterna. Annars skulle vi inte ha stora delar av Halland som granåkrar och jättelika täckdikade fält som är biologiska öknar fjärran från allt var mångfald heter. Märgelhålorna som skapades en gång för att få högre avkastning i jordbruket har fått skyddas för att inte fyllas igen av lantbrukare som ser dem som hinder mot att få ännu mer vinster i jordbruket.

Som politiker som skall verka för det goda samhället borde ni vara stolta över att bo i ett land där stat och myndigheter har möjligheten att skydda värden som våra barn och barnbarn skall ärva oavsett om det är som ägare till skogen eller som nyttjare av vår fantastiska allemansrätt.

Läs gärna boken ”Skogen vi Ärvde” av Maciej Zaremba. Den är tankeväckande, även om ni säkert inte håller med om allt.

Henrik och Ingemar: Ni får gärna kontakta mig för en promenad i den fantastiska skogen (även det som är kvar tål att beundras).

Bosse Rundberg