Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeanette Qvist (S). Bild: Annika Karlbom
Jeanette Qvist (S). Bild: Annika Karlbom

Naiva "effektiviseringar" av alliansen

Lägg inte skulden på våra förvaltningschefer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

De senaste veckorna har det skrivits om besparingar i Varbergs kommun på skolbibliotekarier, mat på fritidshemmen, städning av skollokaler samt en 112-procentig ökning av simskoleavgiften. Naturligtvis har reaktionerna varit starka och svar har utkrävts. Orsaken till besparingarna är den budget som den styrande alliansen antog i fullmäktige som innebar en besparing på 35 miljoner i år. M, C, L och KD menade då att det inte var besparingar utan ”effektiviseringar” och inga verksamheter ska påverkas negativt. Nonsens hävdade vi från Socialdemokraterna.

När jag läser att Hanna Netterberg (M) och Cecilia Rönn (L) i förskole- och grundskolenämnden uttrycker att de inte varit informerade om besparingarna på mat i förskolan och fritidshemmen undrar jag på allvar vad de egentligen tänkte när de beslutade att nämnden skulle spara in 25,3 miljoner kronor. Det är naivt att tro att verksamheterna inte påverkas.

När ni inte orkar stå för era egna beslut i fullmäktige utan lägger skulden på våra förvaltningschefer blir jag riktigt arg. Våra tjänstepersoner måste följa de beslut ni i alliansen tagit i fullmäktige och se till att nämnderna får till en budget i balans. När ni som är politiker i majoritet tar beslut måste ju ändå ett grundläggande krav vara att ni förstår vilka konsekvenser era beslut får.

Det ser mörkt ut inför framtiden eftersom ytterligare 105 miljoner 2021 och fram till 2025 totalt 365 miljoner kronor skall sparas in. När ni som styrande politiker slingrar er med ord som ”effektiveringar” så tar ni inte ansvar för vilka konsekvenser besparingarna kommer att få.

Vårt budgetförslag visade på en annan väg med en skattehöjning på 90 öre som skulle inneburit att vi klarat av de utmaningar som ett växande Varberg medför med högre investeringar och höjda krav i våra verksamheter, samt kunna fortsätta satsa på att stärka kvalitén inom skola och omsorg.

Ta ansvar för att det ni kallar ”effektiviseringar” innebär besparingar i våra verksamheter.

Jeanette Qvist (S)