Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att ersätta Ringhals känkraftverk med vindkraft skulle kräva 6 300 stora turbiner, en var 350:e meter längs kusten från Haparanda till Strömstad, skriver insändarskribenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Några hårda siffror om förnybart

En astronomisk mängd resurser för att byta kärnkraft till ”förnybart”.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Kärnkraftens risker främsta skälet att välja förnybart"

Jag håller med om att vår elförsörjnings bidrag till koldioxidutsläpp är försumbart. Men texten var riktad mot den ofta framförda osanningen att de ”förnybara” alternativen varken förbrukar resurser eller ger utsläpp. Med ett bättre ordval är kärnkraft mest hållbart med cirka en tiondel av åtgången av ändliga resurser per producerad kWh jämfört med vindkraft, eller 600 gånger mindre landbehov än solceller.

Ringhals kärnkraftverk upptar mindre än en halv kvadratkilometer. Skulle det energimässigt ersättas av vindkraftverk krävs 6 300 stora turbiner, en var 350:e meter längs kusten från Haparanda till Strömstad. Med solceller blir det yta av minst 230 kvadratkilometer, eller all tillgänglig takyta i 115 kommuner av Falkenbergs storlek. Och då behöver vi ändå reservkraft när det inte blåser eller under halva dygnets nattmörker.

Alltså en astronomisk mängd resurser att byta kärnkraft till ”förnybart”. Gruvor, olja, cement, stenbrott med mera, med motsvarande utsläpp och miljöproblem. Då saknar det betydelse vad någon monteringsfabrik använder för ström.

Kärnkraftsolyckor orsakade av tsunamivågor, eller en undermålig grafikreaktor som vi inte ens har, är inte relevanta här. Ska vi stänga även all vår vattenkraft, då en dammolycka dödade bortåt 170 000 kineser några år före Harrisburgolyckan (som inte dödat någon)? Och det är bara reaktorområdet i Fukushima som eventuellt ska gjutas över, en yta likt vårt Bacchusområde, inte ”dubbla Stockholm”. En nätt överdrift på bortåt 2 000 gånger.

Christopher Enckell