Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nästan komiskt när Erik Hellsborn skriver om anständighet

Men det är faktiskt inte det minsta roligt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Socialdemokraternas hatretorik är grotesk"

Erik Hellsborn (SD) skriver i Hallands Nyheter och på sin blogg att ”2018 blev året när socialdemokraterna passerade alla anständighetens gränser.” Att jag när jag uttrycker min oro för SD:s nationalistiska principprogram ljuger och att det är hög tid att socialdemokratin tar sig i kragen.

Det blir nästan komiskt när mannen som ursäktat den värsta terroristen i Norden i modern tid tycker att ”alla anständighetens gränser har passerats”. Men det är faktiskt inte det minsta roligt. Mannen som försvarade Anders Behring Breivik med orden ”om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde". Mannen som skyller Breiviks massaker på allt från 68-vänstern till mångkultur och när han får bannor av sitt parti fortsätter att gräva. Han vill att vi ska ”tala om bakomliggande orsaker” och att det ”trots allt (var) det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom (Breivik), det har han ju själv sagt.”

Samme man ska berätta för mig att jag använder mig av en aggressiv och ful retorik när jag, med mina rötter i Balkan, ser likheter mellan SD:s nationalistiska ideologi och den som ledde till krig och folkmord i mina forna hemtrakter.

I grunden rör det sig om samma ideologi för dem som för SD, exkluderande nationalism. SD propagerar för ”att statens gränser så långt det är möjligt skall sammanfalla med nationens utbredningsområde.” Den etniska rensningen i f.d. Jugoslavien byggde på precis den idén.

Grundidén för nationalismen på Balkan var att en nationalstat inte bör rymma fler olika folk inom sina gränser och att det därför var nödvändigt att avlägsna de andra folkgrupperna. Snubblande nära stora delar av SD:s principprogram.

Precis som många av Sverigedemokraternas anhängare och representanter använder ”svenskfientlighet” för att tysta meningsmotståndare, använde nationalisterna på Balkan fientlighet som ett begrepp för att bygga upp en offerposition. I nästa steg använda man positionen för att legitimera hat och misstro mot andra grupper.

I likhet med Balkannationalisterna argumenterar både Hellsborn och SD att det är mångkulturen som leder till samhällskollaps. Därigenom förnekar man att det var nationalismen som i förlängningen ledde till etnisk rensning och folkmord. Ett sådant resonemang går stick i stäv med all tillgänglig forskning och slutsatserna från Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien (ICTY).

Adnan Dibrani (S)

riksdagsledamot