Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När ska den borgerliga majoriteten i Region Halland vakna?

Det är ingen svår ekvation att vara rättvis.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag påbörjade, med en jobbarkompis ett arbete i slutet av år 2017, vårt arbete gick ut på att syna och visa på det missnöje som växte efter att den borgerliga majoriteten i region Halland hade fattat beslut om att göra en skillnad i ob-ersättningen mellan yrkeskategorierna. En sjuksköterska skulle få 100 procent extra påslag och en undersköterska skulle ges endast 50 procent extra påslag på den ersättning som ges för den obekväma arbetstiden i ersättning när man arbetar natt. Som om detta inte var nog så gjorde man även en skillnad i veckoarbetstiden, sett på ett år så arbetar en sjuksköterska tre veckor mindre om natten än vad en undersköterska gör som också arbetar natt.

Att göra den här skillnaden är att inte se till helheten eller att se till verkligheten för detta skapar endast osämja och irritation. Att göra en sådan här skillnad mellan två yrkeskategorier som ska arbeta sida vid sida för att ge vård skapar splittring. Och jag tycker det är anmärkningsvärt att inte jag eller någon annan som gör gehör för detta får något svar då det vi vill ha är en rättvis, jämställd ersättning för den obekväma arbetstiden när man arbetar natt och att undersköterskor, likaväl som sjuksköterskor behöver samma arbetstidsförkortning för att få tid till samma återhämtning. Det är ingen svår ekvation.

Men sen skulle man vilja se att den styrande borgerliga majoriteten i Region Halland såg till helheten och gjorde en helhetssatsning på all personal, dag, kväll och natt. Här har man en möjlighet att tänka om, göra om och profilera sig som en bra arbetsgivare och bättra på sitt arbetsgivarvarumärke. Bristen på undersköterskor kommer inom snart bli lika kännbar som den är i dag vad gäller sjuksköterskor. Till år 2026 kommer det behöva rekryteras väldigt många fler undersköterskor då vi har en åldrande befolkning som inte bara kommer behöva vård utan även omsorg. Hur kommer man då som arbetsgivare kunna locka kompetent personal till arbetsplatsen men också få personalen att stanna om man inte kan ge en rättvis, jämställd ersättning och se till helheten?

Tänk om. Gör om. Gör rätt. Lyssna på personalen som arbetar i verksamheten, se till helheten och se till att det blir en rättvis, jämställd ersättning för den obekväma arbetstiden och att all personal får samma tid för återhämtning, dag, kväll som natt. För det är väldigt viktigt för att få kompetent, erfaren personal att orka men också för att skapa en vilja hos dem att stanna kvar på arbetsplatsen, det är så man bygger en bra och patientsäker vård.

Fredrik Jarlestål Jensen

facklig/politisk samordnare

Region Halmstad

Kommunal