Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
För att man ska göra en polisanmälan ska det förekomma anledning att ett brott som står under allmänt åtal har blivit begånget. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

När kan man göra en polisanmälan om bidragsbrott?

Inget bevisar att barnen ljugit.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Märklig särbehandling av ensamkommande"

SD:s Erik Hellsborn och Olle Hällsnäs vill polisanmäla de unga flyktingar som är boende i Varberg och har blivit uppskrivna i ålder av Migrationsverket.

För att man ska göra en polisanmälan ska det förekomma anledning att ett brott som står under allmänt åtal har blivit begånget. Gör man polisanmälan utan att det förekommer sådan anledning kan man göra sig skyldig till obefogad angivelse, ett brott som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Eller till och med falsk angivelse, som kan leda till fängelse två år om man vet med sig att anmälan är grundlös.

Enbart den omständigheten att ett flyktingbarn fått sin ålder uppskriven av Migationsverket är inte tillräckligt för att det kan anses förekomma anledning att barnet ljugit om sin ålder. Alltså kan det vara brottsligt att göra en anmälan på enbart den grunden. Det är inte polisens uppgift att utreda och ta fram anledningar att göra anmälan utan det är anmälaren som måste presentera anledningen till detta. Därför görs alltid en grundlig utredning av till exempel kommunen eller försäkringskassan själv innan de tar beslut om att anmäla bidragsbrott.

Efter att SD:s representanter har hört Björn Mellquists redogörelse i senaste kommunfullmäktige i Varberg för hur en åldersbestämning kan gå till (se hans insändare tidigare i veckan) borde det stå klart även för dem att man aldrig nånsin skulle kunna finna anledning till anmälan enbart på grund av Migrationsverkets åldersuppskrivningar.

Även om de kontroversiella åldersuppskrivningarna vore korrekta finns det inget som visar att det betyder att dessa barn har ljugit.

Ingela Svenson (V)