Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Myter om klimatförändringar

Myter som sprids som sanningar, utan att vara det.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det florerar en rad myter angående klimatförändringar. Myter som sprids som sanningar, utan att vara det. Det ger dessutom uppmärksamhet, till exempel för falska experter, att spå kommande katastrofer. Att döma av hans krönika den 20/6, har Mathias Grimpe gått på en del av myterna.

Faktum är att extremväder globalt har en långsamt minskande trend. Det finns hopp om att den fortsätter. Extremväder dödar allt färre och kostar allt mindre av världens totala BNP. Det har konstaterats av riktiga experter, som Roger Pielke Jr och Indur M. Goklany. På regional nivå, har till exempel IPCC konstaterat att det sällan går att hitta några signifikanta trender vare sig upp eller ned.

Klimatförändringar driver inte människor på flykt och inga länder kommer att bli obeboeliga på grund av extremväder. Människor kan tillfälligt tvingas fly från extrema väderhändelser, men återvänder sedan när följderna har mildrats eller försvunnit. Det är krig, konflikter, förföljelse och dålig ekonomi som får människor att ge sig av från sina hem för gott, inte klimatförändringar.

Lars Kamél,

nätverken Klimatsans och Clexit Sverige