Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elnätet består av stam-, region- och lokalnät och vi vet att det finns flaskhalsar på alla dessa nivåer som behöver byggas bort, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT
Elnätet består av stam-, region- och lokalnät och vi vet att det finns flaskhalsar på alla dessa nivåer som behöver byggas bort, skriver insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Mytbildningen fortsätter i energidebatten

Käpprätt fel att påstå att “en kilowatt inte kan bytas mot en annan”.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Fossilfritt behövs för stabiliteten i nätet

I ytterligare en insändare om energi från företrädare för L ser vi hur man har svårt att förhålla sig till sanningen och verkligheten.

T.ex. “Vad Glenn Wahle och förespråkare för endast förnyelsebar el i vårt energisystem missar är att en kilowatt inte kan bytas mot en annan.” För det första insinuerar meningen att jag uttryckt något om endast förnyelsebar energi i vårt energisystem vilket jag inte gjorde i min insändare. Jag redogjorde helt enkelt för verkligheten i Tyskland där kolberoendet minskat avsevärt och andelen förnyelsebar energi ökat mer och snabbare än målsättningen. För det andra är det käpprätt fel att påstå att “en kilowatt inte kan bytas mot en annan”. Det förhåller sig precis tvärtom. T.ex. är det så att vattenkraften utgör en utmärkt regler- och balanskraft gentemot vindkraften. Mycket vindkraft, mindre vattenkraft och vice versa.

Nästa märklighet; “Hade Sveriges elnät varit mer robust, så som det har varit med kärnkraft, hade Norge kunnat leverera vattenkraft genom Sverige till Polen.” Det förhåller sig som så att elnätets “robusthet” ( i och för sig ett märkligt begrepp) inte alls har något att göra med vilka produktionskällor som alstrar el. Elnätet består av stam-, region- och lokalnät och vi vet att det finns flaskhalsar på alla dessa nivåer som behöver byggas bort. Och det är ju också så att vi är nettoimportörer av el från Norge men nettoexportörer till bland annat Polen. Så jo, en del av den norska vattenkraften kan man hävda når Polen. Men det går i nätet inte att skilja en kWh från en annan.

Och detta slår rekord i märklighet; “Det är något förvånande man konstaterar hur förespråkare för förnyelsebart så lättvindigt vill använda sig av och försvarar fossila bränslen…” Vilka förespråkare för förnyelsebart vill använda fossila bränslen och försvarar detta? Varifrån får L detta påhitt?

Vad gäller stabiliserande kraft så har vi i Sverige nu en bra mix. I framtiden kommer olika lagringssystem (batterier, vätgas, pumpkraftverk mm) att byggas.

Glenn Wahle