Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Från och med den 18 maj måste alla SAS-resenärer använda munskydd. Bild: Vidar Ruud
Från och med den 18 maj måste alla SAS-resenärer använda munskydd. Bild: Vidar Ruud

Munskydd är vettigt

Det finns massor av obesvarade frågor angående detta virus.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Inget bevis för att munskydd fungerar"

"Vetenskap är grejen" skrev "inga vetenskapliga bevis finns för att munskydd fungerar" Det var ordagrant vad Tegnell proklamerade. För det första är det extremt lite av det som vi människor utför som är "vetenskapligt bevisat."

Ingen vet i dag hur viruset som orsakar covid-19 fungerar, virus muterar dvs ändrar sig över tiden. Är det samma virus som härjade i Wuhan som det som drabbade Italien? Hur länge är man immun efter att ha tillfrisknat? Varför är cirka två tredjedelar av dödsfallen män? Är det möjligt att ta fram ett vaccin mot detta virus? Kom ihåg att vanligt influensavaccin bara skyddar till cirka 50 procent. Det finns massor av obesvarade frågor angående detta virus.

Med denna bristande kunskap i minnet inser varje omdömesgill person att man måste använda alla tillgängliga medel mot att sprida smittan, till exempel munskydd. Detta oavsett om åtgärden är "vetenskapligt bevisad" eller inte.

Ta och fundera på varför läkare och operationspersonal använder munskydd. Det är naturligtvis för att skydda patienten (som har öppna sår) mot olika slags mikroorganismer. Det finns ett missförstånd angående munskydd, det är inte bäraren av skyddet som i första hand gynnas men skyddet hindrar dennes eventuella virus att smitta andra. Detta är poängen med munskydd precis samma orsak som att man monterar plastskydd vid kassor och dylikt.

Ytterligare en sak, naturvetenskapen är överlägsen religiösa vanföreställningar pga av att de förra är temporära, så snart ngn bättre förklaring på fenomenet åstadkomms ändrar sig den "vetenskapliga sanningen" men detta tycks du ha förstått.

Lelle