Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genom att till exempel spara energi, äta mer vegetariskt och minska matsvinnet,bidrar du till att minska ditt ekologiska fotavtryck skriver insändarskribenten.  Bild: Varbergs FN-förening
Genom att till exempel spara energi, äta mer vegetariskt och minska matsvinnet,bidrar du till att minska ditt ekologiska fotavtryck skriver insändarskribenten. Bild: Varbergs FN-förening

Moder Jords dag: Alla kan bidra till en bättre värld

Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 22 april firas Moder Jords dag. Vi befinner oss i FN:s decennium för återställande av ekosystemen. 1972 hölls FN:s första miljökonferens i Stockholm, en milstolpe i det globala miljöarbetet. Men trots att det har gått 50 år sedan dess är tillståndet för vår planet kritiskt. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Vi kan och behöver alla vara med och bidra till att lösa de här problemen. Genom att till exempel spara energi, köpa förnybar el, resa så fossilfritt som möjligt, äta mer vegetariskt och minska matsvinnet, laga, återanvända och återvinna bidrar du till att minska ditt ekologiska fotavtryck. FN har också en app som heter ActNow. Där kan du vara med och visa på vilket sätt du bidrar till en mer hållbar värld.

Agenda 2030 och de 17 globala målen är världens handlingsplan för hållbar utveckling. Mål 12 handlar om att vi ska ha en hållbar konsumtion och produktion, mål 13 handlar om att bekämpa klimatförändringarna och mål 15 om våra ekosystem och den biologiska mångfalden.

FN-föreningen i Varberg uppmärksammar Moder Jords dag den 22 april. Det är ett led i vårt arbete med att lyfta de miljörelaterade delarna av Agenda 2030 och stärka minnet av FN:s första miljökonferens som hölls för 50 år sedan i Stockholm och som firas med FN-mötet Stockholm+50 den 2-3 juni i år.

Varbergs FN-förening