Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förslaget om ny måltidspolicy och vilken mjölk som ska serveras ska nu behandlas vidare av kommunstyrelsen innan ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Förslaget om ny måltidspolicy och vilken mjölk som ska serveras ska nu behandlas vidare av kommunstyrelsen innan ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mjölkförslaget ingår i ett helhetsgrepp om måltiderna

Servicenämnden förklarar varför mellanmjölken kan bytas ut mot lättmjölk i skolorna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Det handlar om skolbarnens mjölk"

Varbergs kommun har sedan 2012 en kostpolicy som omfattar all den kommunala måltidsverksamheten. Servicenämnden har under året fått i uppdrag av kommunfullmäktige att göra en översyn av den nuvarande kostpolicyn.

I förslaget till ny policy tas ett helhetsgrepp om måltiderna. Därför föreslås policyn byta namn, från kostpolicy till måltidspolicy. Den föreslagna policyn, i likhet med den tidigare, utgår från Livsmedelsverkets näringsrekommendationer. Ska avsteg göras från detta bör sådant beslut fattas av kommunfullmäktige.

Att arbeta med hållbarhet för att minska miljöbelastningen är en viktig aspekt som förslaget belyser och att maten ska lagas från grunden. Policyn pekar också på att matro och miljön i våra restauranger är viktiga för måltidsupplevelsen. Att verka för inflytande och valfrihet genom till exempel matråd och valmöjlighet för matgästen genom att servera flera rätter är andra viktiga faktorer som framhålls.

När servicenämnden antog förslag till ny måltidspolicy i våras togs också beslut om att förorda borttagande av margarinbaserat matfett i kommunens kök och restauranger för att istället köpa in matfett baserat på smör och rapsolja. Detta då margarin ses som en industriellt processad produkt. Med smör och naturliga oljor kan vi också säkerställa andelen ekologiskt och närodlat. En margarinfri kost säkerställer också att vi inte serverar produkter baserade på palmolja i våra kök. För att kompensera för det ökade fettinnehållet i maten som detta skulle leda till föreslog servicenämnden att byta ut den mellanmjölk som idag serveras i kommunens skolor och förskolor till lättmjölk vilket också är livsmedelsverkets rekommendation.

Förslaget om ny måltidspolicy och vilken mjölk som ska serveras ska nu behandlas vidare av kommunstyrelsen innan ett slutgiltigt beslut tas i kommunfullmäktige.

Tobias Carlsson (L)

Ordförande Servicenämnden

Lennart Johansson (S)

Vice Ordförande Servicenämnden