Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att döma ut ett livsmedel på grundval av CO2-utsläpp låter sig inte göras, utan man måste titta på den större bilden.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Att döma ut ett livsmedel på grundval av CO2-utsläpp låter sig inte göras, utan man måste titta på den större bilden. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Mjölk är hälsosamt

Lägre intag av näringsämnen utan mjölk till maten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Lägg av med mjölkpropagandan"

Insändaren Lägg av med mjölkpropagandan innehåller flera allvarliga fel som behöver bemötas. Enligt en beräkning på förskoleluncher blir intaget av näringsämnen såsom kalcium, vitamin D, riboflavin (vitamin B2) och zink betydligt lägre utan mjölk till maten, och når faktiskt inte upp till de nordiska näringsrekommendationerna.

Vidare är 4-10% av Sveriges befolkning laktosintolerant. Det betyder att en övervägande majoritet av Sveriges befolkning kan konsumera laktos.

Sedan tas CO2-utsläppet upp och författaren beskriver mjölkens bidrag som “skyhög”. Svensk mjölk släpper dock ut 1 kg CO2 per liter, vilket är drygt 20% lägre än genomsnittet i Europa och 44% lägre än det globala genomsnittet. Mjölk innehåller dessutom mest näring per CO2-enhet av alla undersökta drycker. Många glömmer också bort att det finns många fler miljöaspekter att ta hänsyn till. Svenska kor betar ute varje år, vilket bidrar till viktig biologisk mångfald och andra positiva effekter på miljön. Att döma ut ett livsmedel på grundval av CO2-utsläpp låter sig därför inte göras, utan man behöver titta på den större bilden.

När det gäller mjölk och hälsa finns gott om vetenskapligt stöd för att mjölk påverkar skelettet positivt. World Cancer Research Foundation (WCRF) drar slutsatsen att mjölk och mjölkprodukter minskar risken för tarmcancer (sk kolorektal cancer). De konstaterar också att det inte finns något starkt bevis för att mjölkprodukter och kost som innehåller mycket kalcium ökar risken för prostatacancer. Det finns inte heller någon koppling mellan mjölkprodukter och risk för bröst- eller äggstockscancer. Snarare ingår mjölk och mjölkprodukter i en kost som är kopplad till minskad risk för t.ex. övervikt och allvarliga sjukdomar såsom diabetes typ 2 och stroke.

Slutsatsen vi kan dra är att mjölk är hälsosamt och utgör en näringstrygghet för inte minst barn. Svensk mjölk är dessutom både klimatsmart och bidrar till värdefulla effekter på bland annat biologisk mångfald.

Fakta är viktigt!