Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslaget om ett nationellt dna-register för att minska brottsligheten gillas inte av Carl-Johan Bonde och Kornelius Persson, LUF. Bild: Linda Forsell / SvD / TT

Minskad brottslighet, till vilket pris?

Inrättandet av ett nationellt DNA-register gör att vi förlorar vår frihet, skriver representanter från LUF.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”DNA kan leda till fler uppklarade våldtäktsfall”

När man läser förslag om ett nationellt DNA-register är det väldigt svårt att inte föra tankarna till George Orwells dystopiska roman 1984. En stat som samlar in all information från sina medborgare, laglydiga som brottsliga, och saknar respekt för individens integritet. Åsikten att utnyttja våldsmonopolet till att med tvång samla in det mest personliga varje människa äger och har: sitt DNA och rätten till sig själv är inte bara auktoritär och illiberal, utan också ett hot mot laglydiga medborgare.

Vi lever i ett fritt samhälle. Vi kan uttrycka våra åsikter, välja våra politiker och har rätten till vår integritet. Det är friheten i en demokrati. Den friheten finns bara kvar om vi vaktar den, försvarar den och utvecklar den. I syfte att sätta dit brottslingar, hur allvarliga deras brott är, kan vi inte offra friheten, varje steg mot ett “säkert” samhälle är ett steg närmare ett samhälle där staten ser allt, vet allt och där vårt öppna samt demokratiska samhälle förminskas.

Det finns ett talesätt som lyder; makt korrumperar, absolut makt korrumperar absolut. Det är sant. Ju mer makt vi ger staten desto mer kommer den att utnyttja sagda makt. Vi kommer kanske inte ha en diktatur direkt efter ett DNA register, men som Benjamin Franklin en gång sa “Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both.” Moderaterna har på senaste tiden allt mer börjat överge sina gamla “liberalkonservativa” ideal för ett mer auktoritärt samhälle, och i denna jakt på kriminella kommer de laglydiga medborgares rättigheter hamna i kläm.

Istället för att kränka individens rätt till sig själv, borde vi istället ge polisen och åklagarmyndigheten mer resurser och vi borde satsa på förebyggande insatser som gör att människor inte begår från brotten i första början.

När man hör om kriminellas fruktansvärda brott vill man göra allt för att se till att deras offer får rättvisa och gärningspersonen fälls, det är trots allt en naturlig instinkt hos den stora majoriteten av människorna i vårt samhälle. Vi måste dock komma ihåg att om vi skulle inrätta ett nationellt DNA-register så hade vi förlorat den frihet som vi i LUF är så måna om att försvara. Rätten att leva sitt eget liv, fritt från en auktoritär stat som står i vägen för laglydiga människors integritet och frihet.

Carl-Johan Bonde,

distriktsordförande LUF Halland

Kornelius Persson,

vice ordförande LUF Södra Älvsborg