Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Frisläppta minkar är det verkliga problemet för fåglar på Morups Tånge, skriver insändarskribenten. (Bilden är en genrebild på minkar och är inte tagen vid Morups Tånge)

Minkar det största hotet mot fåglar på Tången

Problemet har orsakats av aningslösa miljöaktivister.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Rädda fågellivet på Morups Tånge"

Som infödd men tidigt utflyttad Falkenbergare, som årlig ”badgäst” under hela mitt yrkesverksamma liv och under de senaste nästan fyrtio åren som pensionär, har jag tillbringat mycket tid för att studera fågellivet främst längs kusten mellan Falkenberg och Läjet. Morups Tånge har varit ett mycket kärt besöksmål med sin särpräglade natur.

Thomas Andersson och Anders Wirdheim har i sin insändare den 31 januari med stor frenesi försvarat Länstyrelsens förslag till kraftiga inskränkningar i tillgängligheten för allmänheten i stora delar av Morups Tånge. De bortser dock, som också Länstyrelsen gör, från faktum att orsaken till nedgången i fåglarnas reproduktion är de frisläppta minkarna från närbelägen minkfarm. Jag har sett otaliga minkar på stenarna längs strandlinjen och i stenrösena på strandängarna släpande på olika byten som t ex harar/kaniner och stora, feta ålar. Om människor skrämmer upp t ex en ruvande mås eller ejder återvänder fågeln snabbt till sitt enkla rede när störningen upphör. Minken däremot förstör äggen även om fågeln klarar livhanken.

Att rädda faunan på Morups Tånge är därför inte i första hand en fråga om att stänga ute människor från vederkvickande naturupplevelser utan att komma till rätta med minkproblemet, som främst förorsakats av aningslösa miljöaktivister.

Göran