Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mindre yta ingen lösning på höga hyror

Så länge vinsttanken styr kommer hyrorna vara för höga.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Lägenheter. Att pressa ner boendeytan till minsta möjliga, är inte lösningen på dagens jättehöga hyror. . Bild: Maja Suslin/TT

Apropå

artikeln "Så hålls hyrorna nere i nybygget i Lilla Träslöv"

HN skriver att det privata nybygget på Mandarinen 2 ligger lägre i hyra än t. ex. Varbergs Bostads AB:s nybygge på Västgötagatan. Men det stämmer ju inte. Kvadratmeterpriset för en etta på Mandarinen ligger ju på 124,2 kr/månad, jämfört med 120,2 kr/månad för en etta på Västgötagatan.

Att pressa ner boendeytan till minsta möjliga, är inte lösningen på dagens jättehöga hyror. Att hyresvärden skriver kontrakt med hyresgästerna att de i mesta möjliga mån skall använda sig av miljömärkta produkter i sina hushåll, är också märkligt. Skall man som hyresgäst inte själv avgöra vilka produkter man vill köpa?

De privata hyresvärdarna, men även Varbergs Bostads AB är vinstdrivande bolag. Så länge vinsttanken styr, kommer hyrorna att vara för höga. Det krävs istället en ny inriktning för bostadsmarknaden, där bostaden skall vara en social rättighet inte en handelsvara.

Kommunen skall ta ledningen i bostadsbyggandet. Det krävs en avbolagisering av VBAB så att vi kommer bort från det lagstadgade kravet på att ett kommunalt aktiebolag skall vara vinstgivande. Då kan vi pressa ner hyresnivåerna rejält. Bygger kommunen själva med en egen kommunal byggdivision så närmar vi oss ytterligare ett behovsstyrt byggande, inte ett vinstdrivande.

Ingemar Ericsson

Kommunistiska Partiet

Varberg