Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Min medicin för akuten i Varberg

Dra ned på chefer och ta bort politikerna från vården.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

ledaren "Brister på Varbergsakut en risk även för patienter"

Nej, det är inte alla gånger bäst att ha kompetensen samlad på ett ställe vilket då skulle bli Halmstad i detta fall. Även om sjukvårdspolitiker upprepar detta mantra om samlad kompetens är det viktigt att akutmottagningen på Hallands Sjukhus Varberg får vara kvar.

Nu ligger ju Varberg under lupp då arbetsmiljön inte ses som säker varken för personalen eller patienterna. Vad beror då detta på? Vi kan gå tillbaka till 2009 då det blåste som mest på medicinkliniken och vårdavdelningarna. Det var överbeläggningar på avdelningarna och långa väntetider på akuten i stort. Det var det året cheferna fick avgå i parti och minut, alltifrån sjukhuschefer, läkarchefer, verksamhetsområdeschefer, ja, det fanns och finns hur många chefsnivåer som helst som tjänar multum ska ni veta. Inte konstigt att man inte har råd att betala skäliga löner till specialistsjuksköterskor, läkare, undersköterskor och medicinska sekreterare utan kompetensen flyr från Varberg ska ni veta. Jag minns en gång en sekreterarchef som sa "den vi ville ha skulle ha för mycket betalt så vi tog den som kunde ta mindre". Själv har en dito sekreterarchef cirka 550 000 kronor i årslön.

Eftersom jag jobbat 41 år på medicinkliniken som sekreterare och sekreterarchef vet jag att det finns dolda agendor. Halland har alltid räknats som ett rikt landsting (som det hette då) men också ett av de snålaste vad gäller lön till personalen.

Min medicin: Bort med alla dessa mellanchefer, personalen kan klä på och av sig själva, flexa in och ut själva, lägga in semester och sjukledighet själva. Vi behöver inga daddor och kontrollanter!

Ta bort politikerna från sjukvården! Låt läkare eller andra personalkategorier anställda vid Regionens sjukhus och vårdcentraler styra över desamma. De kan sjukvård bäst och är bättre på att hushålla med pengarna än politikerna är jag övertygad om.

Passa också på att förstatliga försäkringskassan och arbetsförmedlingen så att de ligger under samma tak där även sjukhusen och vårdcentralerna bör ligga.

Då kanske patienter slipper bli förnedrade i de fall försäkringskassan inte godkänner sjukintyg som patientens läkare skrivit.

Låt privata vårdcentraler finnas som en resurs och valmöjlighet. Det är ju ändå på sjukhusen som all slutenvård finns.

Angående datasystemet VAS så tar det säkert tio år innan man överger det så ni privata får väl bita i det sura äpplet.

Lena Djurvall

Med. klin. Varberg 1974-2015