Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ur HN 3/8.

Miljöstörande verksamhet ska prövas enligt lagen

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Mindre vattenkraftverk kan tvingas slå igen” (3/8).

INSÄNDARE. Återigen går ägare till små vattenkraftverk ut i Hallands nyheter och tycker att de blir illa behandlade av myndigheterna, livligt påhejade av LRF:s Anders Rickardsson. Anders Rickardsson tycker att miljöbalken tolkas fel, därför att äldre anläggningar skall anpassas till dagens miljömål. Miljöbalken är glasklar i detta fall, all miljöstörande verksamhet skall prövas enligt miljöbalken, även som i det här fallet, äldre vattenkraftsanläggningar.

Att Miljöbalken inte var tänkt att användas för äldre anläggningar är nonsens. Sverige har att rätta sig efter de EU direktiv som finns och Miljöbalken. Anders Rickardsson vill att Länsstyrelsen avvaktar regeringens besked om nya tillståndsregler för vattenkraft. Det Länsstyrelsen har att förhålla sig till är de lagar som gäller nu, inte de som kommer i en framtid. Eftersom lagar ständigt anpassas och i delar ändras så kan man inte invänta dessa ändringar, i så fall skulle man aldrig kunna ta några beslut över huvud taget.

Kulturarvet gäller inte i detta fall eftersom de flesta av vattenkraftverken ej är kulturmärkta. Bara för att en ägare anser att det är kulturarv, så gäller inte det.

Även om Regeringen beslutar om förenklade tillståndsregler, det vill säga lägre tillståndsansökningsavgift, så är inte detta den stora kostnaden. Det är de åtgärder som är tvingande för tillståndet att använda anläggningen.

Äldre lagstiftning gäller inte, det har ett antal domstolsutslag visat, utan det som gäller är Miljöbalken och EU-reglerna som de ser ut i dag.

Åke Nordin