Köttfärs. Vi vill skärpa kvalitetskraven vid Region Hallands upphandling av kött.
Köttfärs. Vi vill skärpa kvalitetskraven vid Region Hallands upphandling av kött. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mer svenskt kött i regionen!

Vi vill skärpa kvalitetskraven vid Region Hallands upphandling av kött.

ANNONS
LocationHalland|

Denna extremt torra sommar har sårbarheten i svensk livsmedelsförsörjning, särskilt djurhållningen, kommit i fokus. Även kvalitet och ursprung för kött, bland annat kyckling, som köps in av kommuner och landsting/regioner har ifrågasatts. I Sverige ställer vi stora krav på den inhemska produktionen avseende antibiotikaanvändning, djurskydd och andra produktionsvillkor.

Vi vill skärpa kvalitetskraven vid Region Hallands upphandling av kött och även se om det inom ramen för gällande upphandlingar är möjligt att välja ännu mer svenskt. Det kött som Region Halland köper in och serverar ska hålla hög kvalitet och i princip uppfylla de krav som vi ställer på svensk djurhållning. Givetvis inom ramen för gällande upphandlingsregler.

ANNONS

För att detta inte ska missförstås. Det handlar inte om protektionism. Handel över gränser, även av livsmedel, bidrar till välstånd, utveckling och mångfald. Men vi måste stå upp för och försvara svenska kärnvärden och en uthållig svensk livsmedelsförsörjning. Vi vill, i enlighet med det halländska livsmedelsprogrammet, bidra till tillväxt i de halländska gröna näringarna med produktion av högkvalitativa livsmedelsråvaror och förädlade specialiteter.

Dag Hultefors (M)

Ordförande regionstyrelsens tillväxtutskott, Region Halland

Mikaela Waltersson (M)

Ordförande regionstyrelsen, Region Halland

ANNONS