Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Invigning av  badhuset Pingvinen Bild: Annika Karlbom
Invigning av badhuset Pingvinen Bild: Annika Karlbom

Matte + simning = skolämnen

Den bristande simundervisningen i Varbergs kommun är inget nytt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Falkenbergselever får mer simundervisning än skolbarnen i Varberg

I skolans uppgift ingår simundervisning och matematikundervisning och det finns krav på en viss kunskap för att få godkänt betyg. Finns krav så finns det även undervisningsplikt.

Den bristande simundervisningen i Varbergs kommun är inget nytt. Det har varit under all kritik i många år och det beror på att de beslutande i KF och i utbildningsnämnderna inte budgeterat tillräckligt och då har rektorer dragit in på undervisningen.

Nu undrar jag om styrande borgerliga allianspolitiker i Varbergs kommun samt övriga partier i oppositionen är beredda att driva och acceptera att man minskar/drar ner på matematikundervisningen för att klara budgeten i skolan?

Matematikundervisningen är viktig, men simundervisningen är livsviktig.

Om de beslutande i moderatstyrda kommunen och övriga i oppositionen vill att barn ska få den undervisning som styrande skoldokument säger så för f-n se till att eleverna får det de har rätt till som elever.

Jag har följt denna fråga om simundervisning i flera år i Varberg och det har varit svårt att få ut fakta om hur många som fått undervisning och hur många som inte klarat undervisningsmålen/kraven i simning.

Det är även stor skillnad mellan skolornas sätt att angripa och eventuellt lösa problematiken.

Så hur blir det nu, kommer ni uppmana föräldrarna att sätta sina barn i extra privat undervisning i matematik, på samma sätt som ni uppmanar dem att sätta dem i privat simskola?

Jag hoppades att det skulle blivit bättre när en ny förvaltningschef tillträdde, men tydligen ligger problemet på den politiska nivån.

Kjell-Erik Karlsson