Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Av hållbarhetsskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag, skriver Hanna Netterberg (M), Eva Pehrsson-Karlsson (C) och Tobias Carlsson (L). Bild: Marita Adamsson, Annika Karlbom
Av hållbarhetsskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag, skriver Hanna Netterberg (M), Eva Pehrsson-Karlsson (C) och Tobias Carlsson (L). Bild: Marita Adamsson, Annika Karlbom

Mat för barnens bästa

”Köttsubstitut” förekommer endast i enstaka fall.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Falsk stroganoff och ”färsiga” soppor”, ”Inte klimatsmart att behöva slänga mat”, ”Kommunen använder vegetariskt för att spara pengar”, m fl.

Skolmat engagerar många och alla har en åsikt. Det är roligt att det finns ett stort intresse för skolmåltiderna. Grunden för måltiderna till elever och förskolebarn kommer både från politiska beslut fattade i Varbergs kommun och från de nationella riktlinjer som Livsmedelsverket ger ut.

Varbergs kommun vill erbjuda elever och förskolebarn mat som är lagad från grunden och köper sällan hel- eller halvfabrikat. På de flesta skolor erbjuds varje dag minst två eller fler olika varma rätter varav minst en är vegetarisk. Därtill serveras rikligt salladsbord, mjölk och bröd.

Av hållbarhetsskäl serveras vegetarisk mat två gånger per vecka till alla, men det finns även som alternativ på skolorna varje dag. De vegetariska rätterna som serveras är baserade på naturliga råvaror som rotfrukter och baljväxter men även animaliska livsmedel som ost och mejeriprodukter. Så kallade ”köttsubstitut” förekommer endast i enstaka fall. Ibland kan maträtter namnges efter kötträtter för att eleverna ska kunna relatera till och få en aning om vilken typ av rätt det är som serveras men formuleringar som vegetariska pannbiffar och liknande undviks.

Vi håller med om att de vegetariska rätterna skall kunna namnges efter sin karaktär och identitet.

I Varberg tillagas maten till elever och barn inom förskolan i flera olika kök. De senaste åren har fler tillagningskök öppnats vilket ger ett närmre samarbete mellan personalen som arbetar i skolan och köket.

Det jobbas hela tiden för att försöka minska svinnet; det som uppstår i köken under tillagning, det som blir över efter dagens servering samt den del som eleverna lämnar kvar i säcken när tallriken lämnas i disken.

De dagar det serveras vegetariskt går det åt något mindre mat på skolorna, men dessa dagar slänger även eleverna mindre. På förskolorna äter de flesta barnen med god aptit när det är vegetarisk mat på matsedeln. Det kastas mest mat när det är populära maträtter.

De offentliga måltiderna måste visa vägen för framtidens mat för alla.

Tobias Carlsson (L)

ordförande servicenämnden

Hanna Netterberg (M)

ordförande förskole- och grundskolenämnden

Eva Pehrsson-Karlsson (C)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden