Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Samhället går mot att bli kontantlöst i en allt snabbare takt. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Marknadsaktörer bör inte ha ansvar för kontanterna

Det saknas incitament för handeln att ta emot kontanter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Bankerna behöver ta ansvar för kontanthanteringen" (16/4)

I en debattartikel i Hallands Nyheter den 16 april skriver Hans Hoff (S) klokt och insiktsfullt om de problem som den snabba omvandlingen till ett kontantlöst samhälle medför. Han nämner utmaningar både för den miljon svenskar som lever i digitalt utanförskap och för hela samhällets sårbarhet vid kriser.

Vi på Bankomat delar Hans Hoffs oro. Nedmonteringen av kontantinfrastrukturen går snabbt och åtgärder för att stoppa nedmonteringen måste vidtas snabbt – annars riskerar politiken att bli omsprungen av utvecklingen. Vi är dock rädda att de åtgärder som Riksbankskommittén har lagt fram, och som Hans Hoff förespråkar, blir ett slag i luften.

Riksbankskommitténs förslag tar nämligen inget helhetsgrepp om kontantkedjan, utan fokuserar bara på kontantuttag och deponering av dagskassor. Allvarligast är att det saknas förslag om subventioner och incitament som gör det mer attraktivt för handeln att ta emot kontanter. Det räcker inte med att konsumenter kan ta ut kontanter från automater om de inte också kan betala med dem.

Riksbankskommitténs förslag bygger dessutom på ett grundläggande feltänk om att det är den privata sektorn som ska upprätthålla kontantinfrastrukturen. Eftersom kontantinfrastrukturen är samhällsviktig och saknar kommersiell bärighet är det för Bankomat en självklarhet att den bör upprätthållas av staten, inte av marknadsaktörer.

Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi på Bankomat att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem. Vi hjälper gärna staten att ta sitt övergripande ansvar.

Nina Wenning

vd på Bankomat AB