Glöm inte att vårdvalet infördes för att ge patienterna valfrihet inte för att det skulle startas privatägda vårdcentraler, skriver debattören.
Glöm inte att vårdvalet infördes för att ge patienterna valfrihet inte för att det skulle startas privatägda vårdcentraler, skriver debattören. Bild: isabell Höjman/TT

Maria Haldesten skjuter åt fel håll

Glöm inte att vårdvalet infördes för att ge patienterna valfrihet inte för att det skulle startas privatägda vårdcentraler, skriver Tommy Rydfeldt (L).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationHalland||

Svar

på ledaren ”Region Halland sätter principen före hälsan”

I Januariavtalet stod följande: ”En primärvårdsreform införs. Rätten till en fast läkarkontakt säkras. Det ska bli enklare att bedriva vård på landsbygden.”

Inget av detta genomfördes trots bra underlag i gedigna utredningar av Göran Stiernstedt och Anna Nergårdh.

Kvar blev tandlösa propositioner som var så långt från en reform man kan komma. I Socialutskottets behandlingar lämnades en mängd reservationer. De flesta av nuvarande regeringspartier och SD.

Så det finns anledning att tro att den nya regeringen kommer lägga nya förslag. Speciellt som man i Tidöavtalet skriver ” Under den närmaste tioårsperioden ska en omfattande utbyggnad av primärvård ske så att en större andel av hälso- och sjukvården utgörs av primärvård. Det uppnås genom fler allmänspecialister, distriktssköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och att primärvården har ett lokalområdesuppdrag som också innefattar hälsofrämjande arbete”

ANNONS

Bl.a. valde S-regeringen att inte ta med nationell reglering av nätläkare. Det är inget fel på digital vård men det är inte acceptabelt att ett privat företag idag bara starta upp, göra ett avtal med en vårdcentral någonstans i landet och sedan kräva betalt av hemregionen där den som ringer ifrån bor.

I beslut som togs fanns möjlighet till listningstak och listningstopp med. Men det är ett halvfärdigt förslag. Grunden ska vara ett nationellt elektroniskt listningssystem som inte existerar. Dessutom borde listning ske på läkare inte på en byggnad (vårdcentral). Listning på vårdcentral stoppar ju alla patienter att lista sig där för t.ex behandling hos distriktsköterska eller fysioterapeut.

I HN kallar Johanna Hilmersson, verksamhetschef på Vårdcentralen Varmbadhuset, det för fulspel att de inte får sortera vilka patienter man tar. Jag vet att fler vårdcentraler tycker samma. Hon vill sätta stopp för patienter att byta vårdcentral för de har oftast större behov av vård men hon tar gärna emot nyinflyttade som ofta är yngre och sällan besöker vårdcentralen, då man även får ersättning för dem.

Detta går direkt emot hälso- och sjukvårdslagen där vård ska ges efter behov och patientlagen som ger patienten rätt att välja primärvård var man vill. Och det är därför vi måste ha ett regelverk och listningssystem på plats innan listningstak kan genomföras. Om besluten att säga nej till listningstak överklagas blir det intressant att se hur förvaltningsrätten ser på detta.

ANNONS

Glöm inte att vårdvalet infördes för att ge patienterna valfrihet inte för att det skulle startas privatägda vårdcentraler. Det blev en konsekvens av att det infördes ett enhetligt ersättningsystem oavsett om man gick hos regionen eller privat. Denna valfrihet är värd att försvara.

Tommy Rydfeldt (L)

1:e vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet

Region Halland

Svar

från Maria Haldesten:

Tommy Rydfeldt har inte helt rätt. Det fanns mer än ett betydande skäl bakom de vårdvalsreformer utformats sedan 90-talet. Det ena var att patienten fritt skulle få väljare läkare/vårdcentral. Det andra var att möjliggöra för vårdpersonalen att välja arbetsgivare. På 90-talet rådde läkarbrist 2 och en rad liberala politiker och debattörer påpekade att tillgången kunde öka om fler kunde få välja för vem de jobbade. Alltså, om fler fick driva eget skulle det stimulera fler att stanna kvar eller söka sig till vårdyrket. Så, jo – det fanns faktiskt en tro på att fler privatägda vårdcentraler skulle till gagn för alla. Även personalens valmöjlighet är värd att försvara – dit hör att ha ett listningssystem som fungerar.

Maria Haldesten

Politisk redaktör

LÄS MER:Region Halland sätter principen före hälsan

ANNONS