Arbetsförmedlingens nedlagda kontor omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik utanför storstäderna.
Arbetsförmedlingens nedlagda kontor omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik utanför storstäderna. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Man måste kunna få hjälp även i Halland

Det behövs en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken.

ANNONS
LocationHalland|

Häromveckan kom beskedet. 132 arbetsförmedlingskontor läggs ner runt om i landet varav fyra i Halland. M, kd och sd har i riksdagen fått igenom en statsbudget som omöjliggör en vettig arbetsmarknadspolitik i hela landet, inte minst här där kontoren i Hylte, Laholm, Falkenberg och Kungsbacka försvinner. Nu måste Hallands politiker, på alla nivåer, agera gentemot sina rikspolitiker om man vill att hela Sverige ska leva, även här.

Det finns anledning att reformera arbetsmarknadspolitiken och det går inte att ha Arbetsförmedlingskontor precis överallt. Men för att hjälpa personer som står långt ifrån sitt nästa jobb, måste de få möta professionella människor regelbundet och nära. För många kan det handla om socialkonsulenter, audionomer, fysioterapeuter, psykologer eller arbetsterapeuter. När inte bara lokalkontoret försvinner utan även åtta av tio socialkonsulenter förstår man att det här kommer att vara riktigt dåligt för de som behöver hjälpen mest. En hjälp som inte går att ge på Skype eller lösa digitalt på annat sätt.

ANNONS

De flesta kommuner har byggt upp egna arbetsmarknadsenheter för att komplettera Arbetsförmedlingen. På många ställen kan Arbetsförmedlingen säkert skapa vettig samverkan med kommunen för att täcka upp det vakuum som uppstår. Men vem tror att det går att göra så här brådstörtat när mer än hälften av alla kontor läggs ner? SKL har varnat för att Arbetsförmedlingen abdikerar från sitt ansvar och de har knappt inlett samtal med Arbetsmarknadsdepartementet om hur man ska göra istället.

I enlighet med Januariavtalet - som undertecknats av s, mp, c och l – ska detta lösas med fristående aktörer. Det fungerar säkert i Stockholm, Göteborg och Malmö som har mellan 50 och 75 fristående aktörer och en överhettad marknad. I Hylte, Laholm, Falkenberg och Kungsbacka finns ett fåtal privata leverantörer inom ”stöd och matchning”. Att till i höst, när kontoren stängs ner och de anställda slutar, ha en fungerande marknad är osannolikt.

Ni som företräder vårt län på olika politiska nivåer, oavsett partifärg, har nu inte bara möjlighet, utan också skyldighet, att prata med era moderpartier och försöka hitta en mer hållbar omställning av arbetsmarknadspolitiken än det här. För Hallands skull.

Akademikerförbundet SSR

Anita Nilsson

Ordförande distriktsföreningen Halland

Chris Christensen

Ledamot förbundsstyrelsen

ANNONS
ANNONS